Hlavní obsah

Norští lyžaři vyhráli pojedenácté v řadě štafetu na MS, Češi brali jedenácté místo

Norští běžci na lyžích prodloužili svoji štafetovou nadvládu a na mistrovství světa vyhráli už pojedenácté v řadě. České kvarteto skončilo ve sněžení v německém Oberstdorfu jedenácté.

Foto: Czech Ski and Snowboard

Český reprezentant Michal Novák v akci (ilustrační foto)

Článek

Paal Golberg dokončil první úsek až desátý s téměř minutovým odstupem za vedoucím Ruskem, ale na druhém úseku posunul Nory do čela Emil Iversen. Hans Christer Holund vybudoval náskok, o který sice Johannes Hösflot Klaebo přišel, ale v závěru s přehledem porazil Rusa Alexandra Bolšunova. Bronz vybojovala Francie.

Češi ve složení Michal Novák, Adam Fellner, Petr Knop, Jan Pechoušek ztratili na Nory pět minut. Jedenáctí skončili čeští lyžaři počtvrté z posledních pěti šampionátů - stejně si vedli předloni v Seefeldu, v Lahti 2017 i ve Val di Fiemme 2013.

Stejně jako ve štafetě žen vyšel českým běžcům nejlépe první úsek. Novák chvilku táhl jedenáctičlennou skupinu, která stíhala Rusy a předal šestý. Fellner dokončil druhý úsek desátý a Knop českou pozici o tři místa vylepšil.

Pechoušek na závěrečném úseku neudržel kontakt s Němci, Američany ani s Kanaďany a v posledním okruhu se přes něj přehnal ještě Japonec.

Alexej Červotkin na prvním úseku vybudoval Rusům třičtvrtěminutový náskok, zatímco favorizovaní Norové jeli kvůli Golbergovi až desátí s odstupem 56,7 sekundy. Ivan Jakimuškin ale o náskok přišel a Nory do čela dotáhl Iversen.

Po klasice už Norové vedli těsně před Finy a s odstupem jela skupina i s Rusy. Holund se od Finů odpoutal a Klaeba vyslal na závěrečný úsek s náskokem 25 sekund. Bolšunov Klaeba po čtyřech kilometrech dostihl a zkusil mu ujet, ale Nor jeho atak zachytil. Klaebo pak rozhodl nástupem před cílovou rovinkou, v krátkém ostrém kopci nejdříve zpomalil a pak ostrými tempy soupeře setřásl.

Norská neporazitelnost ve štafetě na šampionátu trvá od Lahti 2001. A od roku 1991 je porazili pouze Rakušané v Ramsau v roce 1999.

Mistrovství světa v klasickém lyžování v Oberstdorfu:
Běh na lyžích:
Muži - štafeta (4x10 km):
1. Norsko (Golberg, Iversen, Holund, Klaebo) 1:52:39,0
2. Rusko (Červotkin, Jakimuškin, Malcev, Bolšunov) -12,0
3. Francie (Lapalus, Manificat, Parisse, Lapierre) -1:12,6
4. Švédsko -1:16,5
5. Švýcarsko -1:32,2
6. Finsko -1:49,4
7. Německo -2:37,9
8. USA -2:53,7
9. Japonsko -4:19,3
10. Kanada -4:31,9
11. ČR (Novák, Fellner, Knop, Pechoušek) -4:58,1

Reklama