Hlavní obsah

Zrušené závody, testy za miliony. Lyžaři znají účet za covid, vrátí se do Česka elita?

Michal OsobaSport.czPrávo

Byla to zima, jakou lyžování nepamatuje. Improvizace v kulisách pandemie, výrazné náklady navíc, změny kalendáře. Povedlo se ale dokončit všechny Světové poháry i vrcholné soutěže, které Česku přinesly křišťálový globus snowboardkrosařky Evy Samkové, triumfy na lyžích i snowboardu Ester Ledecké či dva světové juniorské tituly akrobatického lyžaře Matěje Švancera a jeden snowboardkrosařky Sáry Strnadové. Ale třeba také pokračující trápení skokanů na lyžích.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ester Ledecká má za sebou další parádní sezonu.

Článek

Předolympijská zima měla ukázat Česku i elitu v rámci tří Světových pohárů. Jenže postupně z kalendáře zmizely snowboardkros na Dolní Moravě, běh na lyžích v Novém Městě na Moravě a snowboardový slopestyle ve Špindlerově Mlýně.

A na vině nebyla jen pandemie koronaviru, ale i poloviční státní podpora proti minulým letům. „Dostali bychom se do ztrát a ty peníze by pak chyběly na přípravu sportovců,“ vysvětluje předseda Svazu lyžařů ČR Lukáš Heřmanský.

Svaz se podle něj nebude pouštět do tak početného plánu akcí, za optimum označuje jeden až dva Světové poháry za zimu. Příští rok se počítá jen s freestylisty ve Špindlerově Mlýně, nejpozději do září chce Herřmanský znát výši podpory, aby mohl závod potvrdit.

Foto: Twitter @insidethegames

Česká snowboardkrosařka Eva Samková.

Lyžařskému svazu se uplynulá zima prodražila, jen za testy utratil podle Heřmanského přes 12 milionů korun. „A to nepočítáme vícenáklady v rámci přípravy,“ odkazuje na vynucené změny letenek a ubytování.

Těžko jde nyní vyčíslit personální ztráty. „Členská základna mírně poklesla, ale nemohly se konat náborové závody, tak nepřibývali noví členové,“ mrzí šéfa svazu.

Foto: Czech Ski and Snowboard

Roman Koudelka při tréninku na Turné čtyř můstků v Oberstdorfu.

Nejisté vosky

Řada nejasností přetrvává kolem příští zimy, nejen vinou koronavirové situace. Mezinárodní lyžařská federace FIS chystá po ročním odkladu zákaz fluorových vosků, který by výrazně ovlivnil servis takřka ve všech disciplínách.

„FIS má během léta představit testovací zařízení a pokud bude funkční a opadnou nejasnosti, bude olympijská sezona bez fluorových vosků, jinak ne,“ říká Heřmanský.

Už bez Švancera

Zahalena tajemstvím částečně zůstávají i sportoviště v Pekingu, kam by měla vyrazit historicky nejpočetnější česká lyžařská výprava, byť už bez akrobatického lyžaře Matěje Švancera, který se rozhodl reprezentovat Rakousko.

Žádné testovací závody se tuto zimu v Číně nekonaly. „Určitě tam chceme s předstihem vyslat tým dvou až tří servismanů, aby se mohli připravit na tamní sněhové podmínky,“ plánuje Heřmanský.

Reklama