Hlavní obsah

Běžec Jakš dojel jedenáctý na padesátce v Oslu, vyhrál Rönning

Oslo

Znamenitý výkon předvedli čeští běžci na lyžích na přetěžké padesátce na legendárním Holmenkollenu v Norsku. Martin Jakš dojel jedenáctý a Jiří Magál dvacátý s minimálními odstupy na čelo. Oba tak vyrovnali svůj letošní nejlepší výsledek. Magál z volné desítky v Ruce a Jakš z 35 km dlouhé stíhačky v Toblachu při Tour de Ski. Zvítězil Nor Eldar Rönning.

Foto: SL ČR

Martin Jakš

Článek

„Klobouk dolů, bylo to prasecky těžký," ocenil je od televize Martin Koukal, jehož čeká zítra volná padesátka v laufařském poháru ve švýcarském Engadinu. Gratulaci poslal do světa na twittru také Lukáš Bauer, který s nohou v sádře předčasně ukončil sezónu.

Ve finiši na stadiónu vyhrál domácí Rönning, který překonal vyčerpání z minulého týdnu na Vasově běhu. Poprvé na pódiu pro Nory nejprestižnějšího zváodu před více než deseti tisíci diváky po celém lese! Porazil i Švýcara Colognu, který si tak s předstihem zajistil třetí triumf ve světovém poháru.

„Jsem hodinu na hotelu a jen ležím, ani jsem ještě nedošel do sprchy," říkal Martin Jakš. Trať byla natočena na osmikilometrových okruzích podobně jako vloni při mistrovství světa. Tehdy se jelo volně, bylo umrzlo a svítilo slunce. Ale dnes? Plus pět až osm, k tomu čerstvý vatový sníh, napitý jako houba.

„Ani nevím, co se mazalo," přiznal Jakš. On i Magál využili nové pravidlo o výměně lyží, tři ze čtyř možností. „Víc už by se asi nestihlo, ale každý změna byla hodně znát, skluznice byly špinavé a nejely," popisoval Jakš. „Lyže nám hlavně výborně stoupaly, servis zapracoval skvěle," chválil Magál.

Jakš naplnil předzávodní plán. „Snažil jsem se jet v balíku a rozumně. I když se při prémii ve druhém kole pole natáhlo a já se ocitl vzadu, naštěstí se to zase sjelo. V závěru jsem pak cítil síly, vytvořil si pozici a dojel vepředu," říkal.

Jakš s Magálem odjeli tři kola společně

„Já jsem se chtěl co nejdéle udržet v balíku. Nejlíp až do cíle. A to se povedlo. Na stadiónu už jsem si držel svoji rychlejší stopu, nepředjížděl jsem, ani nikdo nešel přede mě," dodal Magál. Po pádu si narazil záda, ale dojel bez potíží. „Na jedné prémii jsem byl hodně vepředu, cítil se dobře a zauvažoval, zda se do toho pustit. Ale kvůli jednomu bodu jsem se nehnal, radši se držel v klidu a to se vyplatilo."

Češi odjeli tři kola společně, ale ani na slovní podporu nezbyl čas a síly. „Stačí, když jedeš vedle někoho blízkýho, že cítíš, že tam nejseš sám," ocenil Magál.

Zítra čeká ještě třicítka žen, kde se rozhodne, zda se Eva Nývltová vejde do elitní padesátky s právem startu ve finálovém víkendu světového poháru ve Falunu. Magál míří domů a vydá se na armádní mistrovství světa do Pokljuky na 15 km volně. Jakš pokračuje jistě už ve středu klasickým sprintem ve Stockholmu a od pátku se chystá na tříetapovou minitour. 78 bodů a tři příčky mu chybějí k vyrovnání loňského osobního maxima v celkovém světovém poháru.

Závod SP v běhu na lyžích v Oslu:
Muži - 50 km klasicky: 1. Rönning (Nor.) 2:32:27,1, 2. Cologna (Švýc.) -0,6, 3. Sundby (Nor.) -5,8, 4. Vylegžanin -6,4, 5. Glavatskich -7,6, 6. Černousov -8,5, 7. Legkov (všichni Rus.) -8,6, 8. Olsson (Švéd.) -8,9, 9. Dyrhaug (Nor.) -9,1, 10. Kershaw (Kan.) -9,3, 11. Jakš -10,1, ...20. Magál (oba ČR) -22,6.
Průběžné pořadí SP (po 32 z 37 závodů): 1. Cologna 1900 b., 2. Kershaw 1214. 3. Northug (Nor.) 1199, 4. Legkov 954, 5. Hellner (Švéd.) 935, 6. Vylegžanin 843, ...10. Bauer (ČR) 611, 19. Jakš 360, 94. Magál 40, 142. Razým (ČR) 7.

Reklama

Související témata: