Hlavní obsah

Moravcovi se po svatbě žije o trošku líp, ale zdálo se mu, že zaspal start v Soči

Martin KézrPrávo

Biatlonista Ondřej Moravec se stihl během letní pauzy oženit, ale nemyslí si, že by to mělo ovlivnit jeho výkony v olympijské sezóně. „Manželka by byla blázen, kdyby mě v něčem bránila. Biatlon si doma vždycky prosadím,“ říká držitel bronzové medaile z letošního mistrovství světa.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Biatlonista Ondřej Moravec

Článek

Změnila vás hodně svatba?

Pro mě se až tolik nezměnilo, s Verčou jsme spolu žili už několik let a svatba byla jen stvrzením toho vztahu.

Řada mladých žije spolu a tvrdí, že na vztah přece nepotřebují papír. Měli jste to jinak?

Ony ty ženské mají rády nějakou jistotu. Myslím si, že by se mnou byla asi i dál, i kdybychom se nevzali. Můj osobní názor, že se pak žije o trošku líp.

Jaký je stav připravenosti vaší duše i těla před vstupem do sezóny?

Po psychické stránce se snažím dělat to, co jsem dělal loni, co mi fungovalo. Po fyzické stránce, a to musím zaklepat, je to možná i lepší než před rokem. Dokud ale nezávodím, tak to nemohu říct. Trénink nikdy není stejný jako závod, ale doufám, že se moje pocity nezmění.

Jste smířen i s tím, že závěrečné soustředění před vstupem do Světového poháru můžete v Pokljuce prožít bez sněhu?

Vypadá to, že nepojedeme na první sníh, ale na poslední kolečkové lyže. Ale i přesto zůstávám v klidu, protože loni jsme zažili podobnou situaci. Sice tam nějaký sníh byl, ale klasické lyže jsme se dostali fakt jen na pár dní. Dovolím si říct, že teď tam asi lyžovat nebudeme vůbec, co jsem viděl předpověď. Moc bych si přál, aby tam napadlo, ale nevím, jestli se mi to splní.

Změnil se nějak trénink reprezentace, když se s muži připravuje i Gabriela Soukalová?

Na začátku, když to její rozhodnutí přišlo, tak jsme z toho trošku obavy měli, jestli to nějak nenabourá náš trénink, ale funguje to naprosto dokonale. V podstatě ani nevíme, že tam s námi je.

Co s vámi ale dělá přítomnost ženy v ryze pánském kolektivu?

Čekal jsem takovou otázku. V mém případě nic a myslím si, že ani v případě kohokoli jiného z týmu. Možná je tam víc legrace, když je ženská v týmu, tak občas nějaké narážky jsou. Gabča už říká, že toho začíná mít docela dost, takže si i občas stěžuje, ale jen z legrace.

Máte i chuť se před ní v tréninku nějak předvést?

Myslím si, že tohle hlavně funguje u ní. My jsme jako kluci díky Bohu na tom líp běžecky než Gabča. V tomhle se nemusíme bát, že by nás předjela. Ale střelkyně je fakt dobrá. Takže se stane, že někoho z nás porazí, ale to bych nebral jako potupu. Ona má své kvality a právě společný trénink může posunout jak nás, tak hlavně jí.

Už se vám zdají olympijské sny?

Ani nevím, jestli bych to měl přiznat, ale nedávno se mi zdálo docela živě, že jsem zaspal start právě na olympiádě. To byla docela kuriozita.

Probudil jste se mokrý hrůzou?

Probudil jsem se, ale mokrý hrůzou snad ne. I když dlouho jsem takhle reálný sen neměl a moc příjemné to fakt nebylo. Ve skutečnosti se mi to zatím nikdy nestalo a doufám, že ani nestane.

Toužíte hodně po první biatlonové medaili z olympijských her pro Česko?

Bylo by krásné, kdyby to v Soči vyšlo někomu z nás. Pro mě není ani tak motivací že Česká republika nemá olympijskou medaili, ale to, že já ji chci.

Hrajete si s tou myšlenkou na cenný kov hodně?

Nemyslím na to nějak často, i když každý má nějaký sen. Ale ve světovém biatlonu ho má dalších 30 lidí. Takže realizovat to, nebude žádná legrace.

Reklama