Hlavní obsah

Pád je minulostí. Už jsem dělala dobrý triky, říká snowboardistka Pančochová před útokem na glóbus

V Soči na medaili nedosáhla, drsně si natloukla. Teď se ale snowboardistka Šárka Pančochová může stát první českou vítězkou Světového poháru mezinárodní federace FIS. Ve finále v Kreischbergu, kde se jede ve středu kvalifikace a ve čtvrtek závod ve slopestylu, může pátá žena z olympiády v Soči získat velký křišťálový glóbus pro královnu freestylových disciplín a k tomu přidat malý za triumf ve slopestylu.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Šárka Pančochová při kvalifikaci v olympijské U-rampě.

Článek

Lyžařský Světový pohár vyhráli dosud tři Češi. Tomáš Kraus má doma čtyři malé glóby za skikros a jeden velký za freestylové lyžování z roku 2006, v kterém vládl také Jakub Janda skokanům na lyžích. Lukáš Bauer uspěl mezi běžci o dva roky později.

"Moc se na glóby extra nesoustředím. Spíš se koncentruji na ježdění, a když se to podaří, tak se to podaří. Musím si jezdit to svoje," řekla Pančochová. "Cíl je jasný, zajet pěknou jízdu. A ano, jedním z důvodů, proč je tady a ne na US Open, je, že má šanci vyhrát Světový pohár. Tak to pojďme zkusit," řekl trenér Martin Černík.

Pančochová má velkou šanci uspět, protože na startu slopestylu v Kreischbergu chybí Američanka Kelly Clarková, která jezdí U-rampu. V čele pořadí SP freestylových disciplín (U-rampa a slopestyle) na ni Pančochová ztrácí 280 bodů. V hodnocení slopestylu je Pančochová druhá o 300 bodů za Nizozemkou Cheryl Maasovou, která v Rakousku rovněž není. Za výhru snowboardisté dostávají 1000 bodů.

V této sezóně Pančochová odjela ve slopestylu dva závody SP. V Copper Mountain si připsala premiérové vítězství v seriálu a v kanadském Stonehamu byla čtvrtá.

V Kreischbergu už si vyzkoušela trať a pochvalovala si překážky i skoky. "Trať je dobrá, skoky nejsou obří, takže jsem příjemně překvapená. Je to v pohodě. Už jsem dělala dobrý triky," řekla Pančochová, která ve finále v Soči po jednom skoku spadla a udeřila se do hlavy. Rozbila helmu, ale vyvázla bez zranění.

Na Kreischberg má Pančochová dobré vzpomínky. Před čtyřmi lety zde nečekaně před olympiádou ve Vancouveru vyhrála závod SP v U-rampě.

Ve slopestylu je Pančochová stříbrná z MS v La Molině 2011. V minulé zimě jako první Češka vyhrála seriál World Snowboard Tour a byla druhá na X-Games.

Reklama

Související témata: