Hlavní obsah

Samková na operaci nemusí, zůstane jí plastová fixace

Praha

Olympijská vítězka ve snowboardcrossu Eva Samková nemusí se zlomeným kotníkem na operaci. Příznivou zprávu se dozvěděla po vyšetření ve vojenské nemocnici v pražských Střešovicích. Dva týdny se nemá moc hýbat, o berlích bude chodit s fixací na noze až šest týdnů. Pak ji čeká rehabilitace. Na nadcházející víkend se chystá domů do Vrchlabí.

Foto: Šamil Žumatov, Reuters

Eva Samková pózuje v Soči se zlatou olympijskou medailí ze snowboardkrosu.

Článek

Ze Švýcarska, kde v úterý při tréninku na závod Světového poháru ve Veysonnaz upadla, se Prahy dostala ve středu večer malým soukromým letadlem ze Sionu. "To bylo super," uvedla ve čtvrtek v rozhovoru pro ČTK dvacetiletá Samková.

Hned v Praze ji naložili do sanitky a odvezli do nemocnice. Tam se o ni postarali neurolog, šéflékař olympioniků Jaroslav Větvička, ortoped a fyzioterapeuti. "Celkem mě obskakovali," usmívala se Samková.

Po zevrubných vyšetřeních kotníku se všichni shodli, že operace nebude nutná. "Je to zlomené dole na vnější straně kotníku. Navíc krásně čistě, takže to je dobrá zpráva," uvedla Samková.

Dva týdny se nemá hýbat

Nemusí proto nosit ani sádru, lékaři jí ponechali plastovou fixaci, kterou dostala hned ve Švýcarsku. "Nemám to sundávat, je to prý dobré a šetrnější k achillovce než klasická sádra. Dva týdny se nemám moc hýbat, ale o víkendu bych se ráda zajela podívat domů," prohlásila.

Čekají ji ještě neurologická vyšetření mozku, takzvané CT, a rentgen hlavy, do které se při pádu udeřila a přivodila si lehčí otřes mozku. "Ještě jsem se tam nedostala, ale zajdu si, pro sichr," ujistila. Má ještě naražený bok a bolí ji vyhozené rameno. "Jsem pořád trochu namlácená, obzvlášť po ránu co cítím, ale nic hroznýho," řekla.

Svůj pád si už stačila prohlédnout na videu. Sice to prý není ideální záběr shora, ale je to vidět dobře. "Je to víc kotrmelců, než jsem si myslela," prohlásila snowboardistka, kterou čeká po dvou týdnech aktivní rehabilitace ve vojenské nemocnici. Už nyní podstupuje léčbu laserem.

Reklama

Související témata: