Hlavní obsah

Všichni čeští skokani postoupili na MS v letech do závodu, Koudelka byl třetí

Harrachov
Aktualizováno

Čtveřice českých skokanů na lyžích se představí v závodu na mistrovství světa v letech na lyžích v Harrachově. Z čtvrteční kvalifikace mezi čtyřicítku účastníků postoupili Roman Koudelka, Jakub Janda i Antonín Hájek, Jan Matura měl jako jeden z deseti nejlepších letců sezóny účast jistou.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Roman Koudelka na mamutím můstku v Harrachově.

Článek
Fotogalerie

Nejlepší pokus v kvalifikaci předvedl z Čechů Koudelka, který doletěl na 186 metrů a skončil třetí. "Podmínky tam nebyly úplně stoprocentní, ale ten skok vůbec nebyl špatný. Měl jsem z toho dobrý pocit," pochválil se Koudelka. V tréninku byl přitom hodně nervózní. "U druhého skoku už to bylo dobré a v kvalifikaci jsem nebyl nervózní vůbec, což mě trošku překvapilo. Tak skočím snad ještě dál," přál si.

Jistě postoupil i Janda, jemuž 179 metrů vyneslo osmé místo, přitom se potýká s nemocí. "Už se mě to drží od Kuopia," řekl s připomínkou závodu Světového poháru před deseti dny. Zatímco ale v minulých kláních skákal s horečkou, v Harrachově už teplotu nemá.

"Už jsem na nějakých třiceti sedmi. Pravidelně se měřím. Jsem jak ženská, co si hlídá teplotu, když chce otěhotnět," žertoval. "A mám kašel," řekl. Lékaři mu chtěli nasadit antibiotika. "Říkám, že to v žádném případě! To by mě asi zabilo. Takže to musím ještě do konce sezóny přechodit, pak se budu asi léčit," dodal.

Janda si věří na 200 metrů

Při tréninku se mu moc nedařilo a dokonce hrozilo, že nebude zařazen do nominace pro kvalifikaci. "Na nájezdu je trošku zatáčka, já se s tím biju. První dva skoky jsem se vůbec nemohl postavit do pozice," připustil. Kouč David Jiroutek k němu měl proslov. "Rozhodovalo se, jestli do toho vůbec nastoupím. Nakonec mě trenér nasadil a vyšlo to. Ještě jsou tam chybičky, není to stoprocentní. Až tam ty nebudou, tak skočím přes dvě stě," věřil.

Matura je v desítce předkvalifikovaných díky dvěma lednovým závodům SP v Kulmu, kde byl jednou šestý. Kvalifikaci skákal tréninkově a předvedl 185 metrů. "Skoky slušné, co se týče délky, ale chyby tam jsou, takže je na čem makat," uvedl. "Nemusel jsem o nic bojovat, mohl jsem si v klidu trénovat, ale první dva skoky byly do desítky, teď to bylo zase solidní, takže uvidíme, jak se to rozjede zítra, tam to bude důležité," řekl Matura.

Trochu se o postup třásl Hájek, český rekordman totiž skočil jen 152,5 metru a postoupil jako předposlední. "Od prvních tréninků jsem neměl dobrý pocit, mám trošku problém s nájezdovým postavením, ale cílem je se kvalifikovat a to se povedlo. Doufám, že to v závodu bude lítat dobře," řekl Hájek v České televizi.

Hájek: Bylo to otřesný

Svoji situaci rozebere u videa. "Musíme si k tomu sednout, protože dneska to bylo z mý strany otřesný. Měl jsem na mě i nezvykle velké problémy ve vzduchu, nemohl jsem s tím moc udělat," uvedl. "Snad se vyspím a zítra bude úplně jinej den. Tohle bylo zatím špatný," uznal.

Kvalifikaci v Harrachově vyhráli společně Nor Anders Bardala a Rus Dimitrij Vasilijev, který měl ze skokanů bojujících o postup nejdelší pokus (193 m).

Diváci v prvním dnu šampionátu viděli pět letů za hranici 200 metrů. Nejdále létal Peter Prevc. Jeden z jeho pokusů měřil 212,5 a druhý 214 metrů, ale při dopadu si sáhl na sníh, za což by v závodu dostal bodové srážky.

V pátek budou na mamutím můstku na programu první dvě soutěžní kola, v sobotu by se pod Čertovou horou měla uskutečnit další dvě. V neděli je na programu závod družstev, ale předpověď počasí pro oba víkendové dny není příliš příznivá.

Mistrovství světa v letech na lyžích v Harrachově - kvalifikace:
1. Bardal (Nor.) 186,2 b (191,5 m) a Vasilijev (Rus.) 186,2 (193,5)
3. Koudelka 179 (186)
8. Janda 166,1 (179)
29. Hájek 129,5 (152,5)
Matura (všichni ČR) 185 m - účast měl jistou

Reklama

Související témata: