Hlavní obsah

VIDEO: Ďábelská jízda! Padl světový i český rekord v rychlostním lyžování

Vars

Znovu přepsal tabulky. Fenomenální Ital Simone Origone vylepšil po osmi letech vlastní světový rekord v rychlostním lyžování, na strmém svahu ve francouzském Varsu dosáhl rychlosti 252,454 km/h. Mezi vyznavači této adrenalinové disciplíny se neztratil ani český reprezentant Radek Čermák, který posunul hodnotu českého rekordu na 242,751 km/h.

Světový rekord v rychlostním lyžování v podání Itala Origoneho.

 
Článek
Fotogalerie

Dosáhnout co nejvyšší rychlosti, jediná věc, která tyto borce zajímá, když se spustí ze svahu. V roce 2006 vytvořil Origone světový rekord, když jel rychlostí 251,4 km/h. Ve Varsu jel ještě o kilometr rychleji!

Na rychlých francouzských tratích o sobě dal pořádně vědět i český zástupce Radek Čermák. Lyžař z Harrachova zlepšil v pondělí ve speciální výbavě český rekord, když ve sjezdu dosáhl rychlosti 242,751 km/h.

"Ještě je co vylepšovat. Nejezdím to každý den, tak jsem malinko koukal, co se děje. Ale dobojoval jsem to a cíl této sezóny je splněn," uvedl Čermák na svém facebookovém profilu.

Čermák: V jízdě mám pořád rezervy

Lyžař přezdívaný Raketa se vrhl na rychlostní lyžování před pěti lety. "Stalo se mi drogou," tvrdí. Nejprve překonal otcův rodinný rekord (166 km/h), dlouholeté české maximum Petra Kakeše 223,325 km/h z Albertville 1992 pokořil loni v lednu rychlostí 230,71 km/h a v dubnu se zlepšil na 237,697 km/h.

Letos v lednu ladil ideální postoj v aerodynamickém tunelu. Vylepšil lyže, hůlky a další nezbytné maličkosti. I proto ve Varsu svištěl rychleji a rychleji, nakonec 242,751 km/h. Jen litoval, že po překonání světového rekordu soutěžní den předčasně skončil, protože tak to stojí v pravidlech.

Už má před sebou další metu. Tou je rychlost 245 km/h. "Snad to půjde. Vím, že mám v jízdě pořád rezervy. Už mám dohodnuté ladění lyží," řekl Čermák.

Reklama