Hlavní obsah

Biatlon tonul v slzách. Soukalová a spol. se rozloučili se zesnulým šéfem svazu

Praha

Všichni olympijští medailisté, bývalí mistři světa i zástupci Mezinárodní biatlonové unie (IBU) se v pondělí vedle rodinných příslušníků přišli rozloučit se zesnulým Václavem Fiřtíkem. Prezident Českého svazu biatlonu zemřel náhle v sobotu 29. března po cévní mozkové příhodě v nedožitých 56 let.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Gabriela Soukalová a šéftrenér české biatlonové reprezentace Ondřej Rybář na pohřbu zesnulého předsedy svazu Václava Fiřtíka.

Článek
Fotogalerie

Ve zcela zaplněné obřadní síni krematoria v Praze-Strašnicích nechyběli všichni reprezentanti včetně olympijských medailistů ze Soči Ondřeje Moravce, Gabriely Soukalové, Jaroslava Soukupa a Veroniky Vítkové. Vzdát hold přišli také světoví šampióni Kateřina Jakešová a Roman Dostál.

Za svaz i rodinu se s Fiřtíkem v proslovu rozloučil jeho dlouholetý kolega Pavel Levora. "Měl stále gradující a neutichající nasazení pro biatlon. Z podceňovaného svazarmovského odvětví ho dostal mezi nejsledovanější sport. Byl srdcem i duší českého biatlonu a hnací silou i toho mezinárodního," zdůraznil Levora.

Levora především poděkoval nejbližším za podporu, kterou v nich Fiřtík celý život nacházel. "Rodina mu byla nadevše a především jim patří dík," řekl.

"Půjdeme v tvých šlépějích"

Fiřtík byl předsedou Českého biatlonového svazu od roku 1993 a poslední čtyři roky i jedním z viceprezidentů IBU. "Slibujeme, Václave, že půjdeme dál v tvých šlépějích," řekl na pohřbu za IBU její první viceprezident Rus Sergej Kuščenko.

Poslední dvě sezóny byly pro biatlon vynikající. V té předminulé se v Novém Městě na Moravě konalo poprvé v Česku mistrovství světa a ta uplynulá byla historicky nejlepší. Češi poprvé získali olympijské medaile a ze Soči jich přivezli rovnou pět. "Pro jeho celoživotní úsilí to byla ta nejlepší odměna," řekl Levora.

Reklama