Hlavní obsah

Lyžaři vedení svazu nevyměnili

PRAHA

Pozici lyžařského šéfa uhájil Aleš Vaněk. Ve dnech před svazovou konferencí avizovaná snaha vyměnit vedení vyšuměla. Ani stopa po ní nezbyla na sobotním pražském jednání. Kandidaturu na lyžařského prezidenta zároveň se sliby ohlásil generální ředitel a předseda představenstva Setuzy František Janů. Jednání ale zůstalo nevolební a bez konfrontace.

Foto: www.kleinwalsertal.com

Ilustrační foto

Článek

"Jsem rád, že sport zvítězil nad byznysem, stav ve svazu je stabilní," hodnotil konferenci Vaněk.

Před rokem nahradil v čele lyžařů odvolaného Romana Kumpošta. V roli šéfa svazu pak zažil nejúspěšnější sezónu českého lyžování. Před jednáním i proto moc nepočítal, že by ke změně mohlo dojít. Ale jistý si zjevně nebyl. "Jsem rád, že se potvrdilo, že mám podporu napříč celým svazem," oddechl si.

Žádný ze svazových úseků nevelel při konferenci do útoku na pozice stávajícího vedení. Janů, který v minulosti finančně pomáhal Kateřině Neumannové, jejíž manažer Josef Jindra byl též v týmu předešlého poraženého prezidenta Kumpošta, se vůbec na scéně neobjevil.

Ve dnech před konferencí vyjádřil pochybnosti o dobrém fungování svazu a sliboval, že zajistí ke zhruba sedmdesátimiliónovému ročnímu rozpočtu dalších patnáct miliónů. Tvrdil, že byl osloven, aby se ujal vedení svazu. Někteří delegáti pro něj měli připravit pozici. Z necelých sedmi desítek účastníků konference ale téměř všichni souhlasili s původně stanoveným nevolebním programem. Tři se zdrželi hlasování. Na změnu ve vedení prakticky vůbec nepřišla řeč.

Nebylo to vše jen plácnutí do vody a plané řečnění? "Do funkce jsem se necpal, není to můj životní cíl," reagoval Janů poté, co se jeho sliby nesetkaly se vstřícností. "Budu rád, když to lyžařům bude fungovat. I Vaněk slíbil peníze, mnohem více. To asi rozhodlo," pokračoval Janů s tím, že neví, zda se v budoucnu znovu pokusí dostat na post šéfa svazu.

Běžecký úsek Janů nepodpořil

Ještě ráno těsně před konferencí se někteří zástupci sjezdařského úseku snažili pro něj najít podporu. Narazili u většiny úseků včetně běžeckého. "Když jsme věděli, že nemáme podporu druhého velkého úseku, tak jsme do toho nešli," líčil Tomáš Dvořák, zástupce sjezdařů. "Někdo nám tady pro lyžování nabízí léčbu, zvláště po takovéhle úspěšné sezóně ale nevím proč," podotkl ke snahám kritiků svazu Michal Soukup, předseda běžců, kteří vyzývali k širší komunikaci mezi zástupci disciplín.

Současný způsob dělby svazových peněz označil za příčinu sporů Rostislav Jozífek ze skokanského úseku. "Běžci mají přes 25 miliónů, sjezdaři přes 18 a my 4 milióny 400 tisíc, to jsou pak body nesvárů," postěžoval si před delegáty Jozífek.

Vaněk při konferenci naznačil možnost zlepšení situace pro celý svaz. Tvrdil, že na dosah je zajištění strategického partnera a jeho finanční podpora na čtyři roky. "Ale vzhledem k situaci, která před jednáním vznikla, chtěl podpis nechat až po konferenci," dodal Vaněk.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články