Hlavní obsah

Sdruženář Dvořák se na úvod sezóny blýskl třetím místem v Ruce

Ruka

Sdruženář Miroslav Dvořák vstoupil do sezóny Světového poháru sobotním třetím místem ve finském středisku Ruka a vyrovnal svůj nejlepší výsledek v kariéře. Sedmadvacetiletý český reprezentant ještě necelý kilometr před cílem vedl, ale v závěru ho předstihli Němec Johannes Rydzek a Rakušan Bernhard Gruber.

Foto: Svaz lyžařů České republiky

Sdruženář Miroslav Dvořák při skoku.

Článek

Dvořák obsadil třetí místo v elitním seriálu počtvrté v kariéře. Poprvé se mu to podařilo loni v únoru v Almaty, poté byl na bronzovém stupni dvakrát letos v lednu v mrazivém Čajkovském, kde před blížícími se ZOH v Soči chybělo hodně závodníků ze světové špičky.

Do desetikilometrového běhu Dvořák vyrazil z desáté pozice, kterou mu zajistil skok v pátečním provizorním kole. Dnešní skokanská část totiž musela být kvůli větru zrušena. Ještě lépe na tom byl osmnáctiletý Tomáš Portyk, jenž na můstku vybojoval třetí místo.

V běžecké části závodu se Dvořák postupně prokousával vpřed přes slabší běžce a po polovině už byl členem vedoucí skupiny. Zhruba dva kilometry před cílem v táhlém stoupání liberecký rodák nastoupil, vybudoval si několikasekundový náskok a pokusil se získat své premiérové vítězství v kariéře. V závěru mu došly síly a přehnali se kolem něj Rydzek s Gruberem, dotahujícího Japonce Akita Watabeho už ale před sebe nepustil.

Portyk podle očekávání v běhu klesl, nicméně udržel se na bodované pozici a skončil dvacátý. Tomáš Slavík dokončil závod na 53. místě, Petr Kutal na šedesátém.

Úvodní závod SP v severské kombinaci v Ruce (Finsko)
1. Rydzek (Něm.)25:32,9
2. Gruber (Rak.)-1,0
3. Dvořák (ČR)-6,1
4. A. Watabe (Jap.)-8,6
5. Graabak (Nor.)-11,2
6. Riessle (Něm.)-11,3
7. Bieler (Rak.)-14,1
8. Kircheisen (Něm.)-14,7
9. Orter (Rak.)-17,7
10. Braud (Fr.)-20,0
...
20. Portyk (ČR)-1:18,3
53. Slavík (ČR)-4:41,9
60. Kutal (ČR)-5:39,6
Průběžné pořadí SP (po 1 ze 17 závodů)
1. Rydzek100
2. Gruber80
3. Dvořák60
4. A. Watabe50
5. Graabak45
...
20. Portyk11

Reklama

Související témata: