Hlavní obsah

Koudelka se poučil, podvody s kombinézami už řešit nebude. Byla to chyba, uznává

Michal OsobaPrávo

Vyhrál čtyři závody Světového poháru, celkově v něm skončil sedmý. Skokan na lyžích Roman Koudelka má za sebou životní sezónu, přesto už týden po jejím konci spřádá plány na tu příští. A ví, z čeho se musí poučit, aby si skokanskou pohodu dokázal udržet celou zimu.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Skokan na lyžích Roman Koudelka.

Článek

Čemu přičítáte, že v závěru sezóny i při jejích vrcholech vám k ideální formě vždy malý kousek chyběl?

Pro mě je obrovské ponaučení, že jsem se soustředil na pár věcí, na které jsem neměl, což mě vyčerpávalo. Od léta a začátku sezóny jsem na tom byl výborně, trochu se to pokazilo před mistrovstvím světa. Na konci už mohla hrát roli únava i chybějící motivace.

Těmi věcmi, na něž jste se soustředit neměl, myslíte kombinézy? V průběhu sezóny jste si posteskl, že některé velké zahraniční týmu s nimi podvádějí…

Nerad se k tomu vracím, i když to téma je aktuální. Od FIS (Mezinárodní lyžařská federace) jsme dostali příslib, že v nové sezóně to budou znovu přeměřovat a pečlivěji hlídat, tak věřím, že to dodrží. Ale byla chyba, že jsem se tím zabýval. Vidíte, když před vámi i po vás jde Rakušan s větší kombinézou, ale to mi může být úplně jedno. Musím se soustředit na skoky.

Říkal jste, že tato sezóna byla po příchodu kouče Schallerta testovací. Příští už by měla být ta pravá?

Trochu jsem si na sebe tím vyvinul tlak. (úsměv) Ale Richie k nám přišel ke konci dubna, vše bylo narychlo, nebyl čas stabilizovat techniku ani letovou fázi. Teď je prostor na plnohodnotný trénink, už jsme s ním v pondělí začali, a když jsem viděl, co mě čeká v posilovně ve čtvrtek, trochu jsem se orosil.

Měl jste vůbec nějaké volno?

Po finále v Planici jsem byl čtyři dny na sjezdovkách, ale měl jsem od trenéra pokyn, že mám fakt jezdit a ne odpočívat. Teď přichází měsíc těžkých tréninků a pak deset dnů volna. Odpočinu si někde v teple a už se zase začne skákat na můstku…

Reklama