Hlavní obsah

Lyžařský rychlostní rekord s protézou! Pokoří i magickou hranici?

Vars

Kdo by to do bývalé manželky hudební legendy Paula McCartneyho řekl? Heather Millsová, někdejší modelka, jíž v roce 1993 musela být po nehodě s policistou na motorce amputována levá noha pod kolenem, prosvištěla na lyžích letmý úsek na sjezdovce ve Varsu rychlostí 166,84 kilometru v hodině! Stanovila tím světový rekord s protézou.

Lyžařský rychlostní rekord s protézou

 
Článek

Sedmačtyřicetiletá druhá žena někdejšího kytaristy Beatles je i přes svůj handicap nadšenou sportovkyní. Věnuje se i skeletonu, bobům a skokům na lyžích. Rekordní pokus na vyhlášené trati ve francouzských Alpách absolvovala údajně jen po několikadenním tréninku.

„Mám ráda výzvy a chci změnit vnímání lidí se zdravotním postižením na veřejnosti," uvedla Millsová. Nejbližším cílem odvážné Britky, která by se v roce 2018 ráda zúčastnila jako členka britského týmu ve sjezdovém lyžování paralympijských zimních olympijských her v Pchjongčchangu, je podle CNN pokoření magické hranice 200 km/h. Svůj pokus hodlá uskutečnit znovu ve Varsu ještě tento měsíc.

Hodnota absolutního rychlostního rekordu na lyžích mezi ženami je 242,59 km/hod. Jeho držitelkou je Švédka Sanna Tidstrandová z Les Arcs. Jen o málo lepší je český rekord Radka Čermáka (242,751 km/h), světový je v držení Itala Simona Origoneho, jenž na svahu ve Varsu dosáhl rychlosti 252,632 kilometru za hodinu.

Reklama