Hlavní obsah

Rušíme ti vízum, slýchá Sedlák pod můstky. Bývalý skokan je nemilosrdným katem

Klingenthal

Mezi respektem a averzí vede v jeho profesi velmi tenká linka. Bývalý skokan na lyžích Borek Sedlák má od nové sezóny ve Světovém poháru velkou moc. Právě jeho kontrola rozhoduje o tom, zda vybavení závodníků splňuje všechna pravidla.

Foto: archiv Borka Sedláka

Bývalý skokan a nyní funkcionář Borek Sedlák.

Článek

U skoků nejde o formality, hned při první zastávce SP Sedlák „zařídil“ diskvalifikaci pro pět závodníků. Z toho ve dvou případech šlo o týmovou soutěž, takže jeho verdikt v německém Klingenthalu rozesmutněl celé norské i ruské družstvo.

„Už jsem dostal informaci, že mi někdo z Ruska ruší vízum a v Norsku se taky nesmím ukázat. V neděli byl diskvalifikován Fin, takže bych teď nesměl ani na další závody v Kuusamu. Uvidím na letišti, dám vědět,“ vtipkoval Sedlák v Klingenthalu.

Má stejné metry

Teď se podobné debaty odehrávají spíše v duchu rýpání, ale ve skokanském světě, kde politika hraje nemalou roli, mohou rychle přerůst i v různé formy nátlaku.

Čtyřiatřicetiletý Sedlák má však připravený neprůstřelný argument. „Jsem nový a je mi jedno, kdo přijde na kontrolu, jestli je to Maďar nebo Nor. Na každého mám stejný metr. Vlastně dva metry, které používám na všechny stejně,“ usmíval se.

Proto ho zahřála nedělní scéna, kdy mu norská výprava po diskvalifikaci světového rekordmana Anderse Fannemela dala za pravdu. „Jejich trenér se k tomu postavil skvěle, s ním i ten závodník, který je jedním z nejsympatičtějších kluků, přišli se omluvit, že kombinézu měli větší, tak jsme si podali ruce,“ líčil Sedlák.

Maily se ujaly

Kariéru ukončil po předminulé sezóně a hledal další uplatnění. „Rozeslal jsem maily a čekal, že bych mohl dostat práci někde u béčka nebo u juniorů,“ popisoval účastník olympiády v Turíně. Jako první se mu ozval rakouský skokanský šéf FIS Walter Hofer a nabídl Sedlákovi pozici asistenta ředitele závodů v ženském SP.

Od nové sezóny ale hlavní kontrolor výstroje Sepp Gratzer k sobě potřeboval asistenta, neboť nyní se měří už na můstku výška rozkroku kombinézy a dole probíhá detailnější kontrola kombinézy, lyží i bot.

V prvním kole si Sedlák vybere zhruba osm závodníků, po finále jde na měření elitní desítka. „Každý se snaží jít na hranici povoleného, ale Borek ukázal, že není radno s ním žertovat,“ pochvaluje si přísný metr český skokan Jan Matura.

Reklama