Hlavní obsah

Neumannová: Cukroví jsem si neodpustila, ale kila nepřibyla

Česká lyžařka Kateřina Neumannová bude největší favoritkou závodu Světového poháru v Novém Městě na Moravě. V rozhovoru pro deník Právo Neumannová mimojiné přiznala, že pro ni domácí závod před českými diváky hodně znamená a že ji mrzí neúčast největší soupeřky Björgenové.

Článek

Naposledy jste běžela desítku volně v Kuusamu a vyhrála jste. Jak se cítíte před sobotním závodem v Novém Městě? Sny o vítězství jsem si tu splnila v minulé sezóně, to ale neznamená, že to nechci zopakovat. Naposledy jsem závodila na konci listopadu, to je pro mě jediné minus. Trénovala jsem na Tauplitz v Alpách, pak 14 dní doma na Šumavě, vše v kvalitních podmínkách. Neumím říct stoprocentně, že jsem v superformě, ale jsem zdravá, snad to bude dobré.

Co pro vás vůbec závod v Novém Městě v olympijské sezóně znamená? Jako pro Češku je to pro mě důležitý závod. Trénink sloužil jako příprava na Nové Město i na olympiádu. Nic mi nebrání v tom říct, že jsem na tom v tréninku dobře, uvidíme, jaké to bude proti soupeřkám.

Před rokem se závodilo na kratším, 3,3 kilometru dlouhém okruhu, letos na pětikilometrovém... Pětka je tu těžká, ale nepřemýšlím o tom. Skoro bych brala ten kratší. Tenhle nás prověří dokonale. Je známo, že novoměstské tratě nejsou mé nejoblíbenější, víc mi ale vadí v klasice, v bruslení bych nemusela mít tolik problémů. Ale těžké to bude.

Nebude vám chybět porovnání s Norkou Björgenovou, která nakonec do Nového Města nedorazila? Byla bych ráda, kdyby tu byla. Je to ale škoda hlavně pro pořadatele a média, vede Světový pohár, je to hvězda. Na bruslařské trati ale její absence neznamená takové ochuzení. Poslední závod ukázal, že vedle ní je dost jiných soupeřek na stejné úrovni. Bude to kvalitní i bez ní.

Nepřemýšlela jste přece jen nakonec o tom, že si dáte i páteční sprint na rozjetí? Mám už k závodům na krátké trati trošku odměřený vztah. Kdyby to bylo den po desítce, tak snad, ale před ní to není ideální. Zvolím osvědčený model přípravy, sprint do něj nezapadá.

Je krátce po Vánocích, omezovala jste se ve stravě? Trénovala jsem na i na Štědrý den ráno a zase pětadvacátého odpoledne. Bylo prostě těsně před svěťákem. Kvůli Vánocům se příprava nijak neupravovala. Na hodování a stolování nebyl čas. Cukroví jsem si sice neodpustila, ale kila mi nepřibyla.

Co silvestrovské oslavy? Ještě nejsme pevně rozhodnuti, ale po závodech to tu asi sbalíme a s pár kamarády vyrazíme na Šumavu. Budeme mít vyklizený náš penzion, aby tam nebyli žádní hosté, ale po závodě asi nebudu při silách na bujaré slavení do rána. Navíc jsem rozhodnutá pokračovat v závodním programu. A další Světový pohár je hned za týden.

Na Silvestra se dá ale přece nejvíce vydělat. Jako hoteliérka budete tratit... Na Vánoce u nás byli hosté z řad známých. Jsme asi ještě špatní podnikatelé, ale jsme rádi, když penzion máme sami pro sebe a kamarády. Finanční situace a splácení nás sice bude nutit k pronájmu, ale na Silvestra jsme si dovolili luxus nechat si ho jen pro sebe.

Co bude při závodech dělat dcerka Lucka? Kdysi ji tu vozívala babička kolem trati v kočárku... Nechala jsem malou doma, Je to krátká doba, budou u ní bratranec a sestřenice. Potřebuju si oddechnout, to moje dítě je dárek...

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články