Hlavní obsah

Boulařka Sudová bude v zámoří při SP dolaďovat olympijskou jízdu

HARRACHOV

Vyšperkovat svou olympijskou jízdu a doladit i sebemenší detaily chce v lednu v zámoří akrobatická lyžařka Nikola Sudová. I proto pro ni nebudou výsledky ze čtyř Světových pohárů důležité, hlavní bude zažití jízdy a zvládnutí nového skoku. Vicemistryně světa v jízdě v boulích tudíž v případě, že pro to budou podmínky, zařadí do každé finálové jízdy takzvaný D Spin X, pokrčené salto s rotací mimo osu.

Článek

Do Kanady odletí Sudová v pondělí. Na Tremblant má skvělé vzpomínky, loni tam totiž závod Světového poháru poprvé v kariéře vyhrála. Letos si však repete neprožije, neboť organizátoři před dvěma týdny závod přemístili do Mont Gabrielu. "To mě mrzí. V Tremblantu měli skvělé palačinky, výborná kuřecí křidýlka i parádní lázně," řekla tradičně dobře naladěná Sudová v rozhovoru pro ČTK.

Závody pro ni budou tím nejlepším možným tréninkem. "Chci si tu jízdu pořádně zažít, naučit se skákat bezchybně ten skok i pod tlakem při závodu," prohlásila. V zámoří ji čekají ještě další díly Světového poháru v Deer Valley a v Lake Placid, kde se uskuteční dva závody.

Generálka na OH ve Špindlerově Mlýně

Z Ameriky se přesune na konci ledna do Madonny di Campiglio a pak se těsně před olympiádou ukáže ve Špindlerově Mlýně. "To bude generálka na Turín, tam bude tlak před domácím publikem podobný," uvedla, ale hned dodala, že je ráda, že se závod SP pojede i v České republice.

Letošní Světový pohár není pro sympatickou lyžařku kvůli olympiádě prioritní. "Proto mě moc nezajímá, jak ty závody v Americe skončí. Beru to jako trénink, aby ta jízda byla na olympiádu připravená," řekla Sudová, která skončila ve dvou letošních dílech SP čtvrtá a třetí. Jednou už dokonce nový skok do jízdy zařadila. "A pokud to půjde, budu ho skákat i v zámoří v každém závodu, ale spíš jen ve finále," doplnila.

Třiadvacetiletá Sudová je adeptkou na olympijskou medaili, o níž bude v Sauze d'Oulx bojovat hned v první den her. Zatím prý ale větší nervozitu necítí. "To spíš, až tam přijedu," připomněla datum 5. února, den po závodu v Čechách. "A že se mě na to každý pořád ptá? Já to beru tak, že to prostě k tomu sportu patří," řekla.

Starosti děla organizace olympiády

Starosti jí spíš dělá organizace turínských her. "Strach už jsem měla, když to Italům dali," uvedla. "Ještě že tam jedu hned na začátku, snad budu mít kde spát," prohlásila Sudová v narážce na údajný nedostatek míst v olympijské vesnici.

Mezi svátky trénovala na tanvaldském Špičáku, Silvestra oslavila v Harrachově s rodiči, sestrou Šárkou, známými a kamarády. Společně si přiťukli slivovicí a přání bylo jasné - cenný kov z Turína.

Reklama