Hlavní obsah

S Jandou pojedou na MS v letech Matura, Hájek a Sedlák

Borek Sedlák je čtvrtým skokanem v české nominaci pro mistrovství světa v letech na lyžích. V rakouském Kulmu, kde šampionát začne čtvrteční kvalifikací, doplní čtyřiadvacetiletý Sedlák vítěze Turné čtyř můstků Jakuba Jandu, Jana Maturu a Antonína Hájka. V úterý to řekl šéf skokanského úseku svazu Leoš Škoda.

Článek

Slovinský trenér české reprezentace Vasja Bajc vedl dnes český výběr v tréninku v Bischofshofenu, kde v pátek Janda společně s Finem Jannem Ahonenem triumfoval na Turné čtyř můstků a stal se prvním českým vítězem po 35 letech. "Kluci si potřebují po volnu zaskákat," řekl Bajc v pátek.

Sedmadvacetiletý Janda dnes poprvé zkoušel tvrdší lyže, pro lety vhodnější než ty, na kterých skáče Světový pohár. "Lyže mi sedly," citoval Jandu jeho manažer František Jež. Janda skákal v tréninku z nižšího nájezdu a létal k hranici 140 metrů. "Poslední skok byl okolo sto čtyřiceti čtyř metrů," dodal Jež. Odpoledne pracoval Janda na kondici, večer měl regeneraci.

Ve středu cestou do Kulmu se Janda stane v rámci reklamní akce spolujezdcem předního rakouského jezdce rallye Manfreda Stohla. "Sportovní auta miluji a svezení bude zážitkem," řekl Janda po Turné, i když se trochu bál zranění. Ve čtvrtek je na pořadu trénink, po kterém se Janda rozhodne, zda nastoupí do závodu. "Já si myslím, že pokud mu budou sedět lyže, tak může být v klidu. Je v pohodě a nemá proč se nervovat," řekl Jež.

Sedlák dostal šanci před Janem Mazochem a Ondřejem Vaculíkem, kteří závodili na Turné čtyř můstků. "Rád bych ukázal, že umím skákat i jinde než v Harrachově," řekl Sedlák, který si koncem roku změnil jméno z Vlastibora na Borka a v prosinci pod Čertovou horou poprvé bodoval v SP třicátým místem.

Německá nominace je chudší o Martina Schmitta, který předčasně opustil Turné čtyř můstků a stále je údajně z formy. Trenér Peter Rohwein na šampionát nominoval čtveřici Michael Uhrmann, Georg Späth, Alexander Herr a Michael Neumayer.

Reklama