Hlavní obsah

Janda podle německého Bildu podvádí

Němečtí skokani na lyžích jen přihlížejí, jak Jakub Janda vládne letošní sezóně a deník Bild ve čtvrtek přišel se spekulací, že si český závodník pomáhá podvodem. Podle Gerda Siegmunda, kouče Michaela Uhrmanna a spolupracovníka televizní stanice Eurosport, prý není Jandův skokanský styl v lidských možnostech. Lídr Světového poháru si podle něho pomáhá klíny v botách.

Článek

Jandův manažerský tým informaci označil za smyšlenou, nevěří tomu ani zástupci skokanského úseku lyžařské federace FIS a reprezentační trenér Vasja Bajc obvinění rozhodně odmítl.

Novináři bulvárního listu požádali bývalého skokana Siegmunda o prozkoumání fotografie z magazínu Bild am Sonntag, která zachycuje Jandu při skoku v jeho typické pozici s hlavou hluboko mezi lyžemi. "Úhel, v němž Janda skáče - to prostě nejde. Tam musí být něco špatně," prohlásil Siegmund. "Domnívám se, že má pod patou klín. Díky tomu může jít horní částí těla tak nízko. Svaz mu musí zkontrolovat boty," uvedl.

Smyšlené údaje

"Jsou to smyšlené údaje. Janda nikdy nepoužíval klíny pod paty ani jiné nepovolené prostředky. Je vyznavačem fair play a nikdy by se k podobným praktikám nesnížil," uvedli v prohlášení pro tisk Jandovi manažeři František Jež a Renata Balašová. Trenér českého týmu Bajc obvinění odmítá. "Jakub může takhle skákat, protože má mimořádné pohyblivé kotníky," řekl Bildu.

Sedmadvacetiletý Janda udivuje odvážným pojetím V-stylu. Ve vzduchu leží hluboko mezi lyžemi. "To je díky mým měkkým kotníkům, ale to je vrozené a nemůžu za to, že mám lyže až za ušima," řekl čerstvý vítěz Turné čtyř můstků loni po mistrovství světa v Oberstdorfu, kde získal stříbrnou a bronzovou medaili.

Rakušan Sepp Gratzer, kontrolor technického vybavení FIS na závodech, informacím z Bildu nevěří. "Klíny v botách jsem ještě nezažil. Namátkově to u skokanů kontrolujeme," řekl. Ředitel skokanského Světového poháru FIS Walter Hofer už před časem vyloučil, že by skokani mohli s vybavením manipulovat.

Reklama

Související témata: