Hlavní obsah

Junioři Nývltová, Jakš a Dvořák mají medaile z MS

KRANJ

Čeští klasičtí lyžaři se v druhém dnu juniorského mistrovství světa vytáhli a ve slovinské Kranji v úterý získali tři medaile. Běžci na lyžích Eva Nývltová a Martin Jakš si dojeli pro stříbro a Miroslav Dvořák obsadil třetí místo v klasickém závodu severské kombinace.

Foto: Svaz lyžařů České republiky

Běžkyně na lyžích Eva Nývltová

Článek

Nývltová, závodnice nominovaná na olympijské hry v Turíně, doběhla druhá na trati pět kilometrů klasickou technikou. Jakš se dostal na stupně vítězů na dvojnásobné vzdálenosti.

Už druhé zlato v Kranji získala Norka Astrid Jacobsenová, za kterou Nývltová zaostala o 18,4 vteřiny. Úspěch českých lyžařek podtrhla pátým místem Eliška Hájková. Mezi juniory triumfoval rovněž podruhé Nor Petter Northug, jenž porazil Jakše o 25,1 vteřiny. Aleš Razým byl patnáctý.

Nývltová dosáhla životního úspěchu pět dnů před dvacátými narozeninami. "Jsem nadšená. Cítila jsem se na trati skvěle, byla jsem hodně rychlá. Ale nemyslela jsem si, že to bude stačit na stupně vítězů," řekla členka SKP Jablonex na tiskové konferenci. "Měla jsem trochu strach ze sjezdů, ale dopadlo to dobře," uvedla rodačka z Trutnova. Na juniorském MS ještě absolvuje kombinaci. "A doufám, že zase uspěji," řekla.

Individuální medaili na juniorském MS získala z českých běžkyň naposledy Zuzana Kocumová, která se stala v Saalfeldenu před sedmi lety šampionkou na 15 km volnou technikou. Mezi juniory byl Oldřich Hakl stříbrný ve sprintu na Štrbském Plese 2000. Nývltová pomohla dvakrát k medaili štafetě juniorek; loni v Rovaniemi k bronzu a o rok dříve v norském Styrnu ke stříbru.

Dvořák překvapil, na medaili nemyslel

Jacobsenová dokázala vyhrát klasickou pětku den po triumfu ve sprintu. "Je to překvapení. Po sprintu jsem se cítila unavená a měla dojem, že mě nohy příliš nenesou," řekla Norka.

Na špinavém sněhu startoval Jakš v první skupině a dlouho držel s favorizovaným Norem krok. "Když se odstup ustálil, tak už jsem si řekl, že to na bednu vyjde," řekl Jakš ČTK. "Výsledky tomu nasvědčovaly a je to vyvrcholení celoroční práce," řekl a doufal, že mu úspěch pomůže k prosazení do A-týmu mužů mezi Lukáše Bauera či Martina Koukala. "Prosadit se mezi muži bude těžké, ale je to šance se tam dostat a v průběhu let se prosadit," řekl Jakš.

Dvořák nerozjel závod oslnivě a po skokanské části byl patnáctý. Na náročné trati ale v běhu předjížděl jednoho soupeře za druhým a nakonec dokonce finišoval o stříbro, ale prohrál s Němcem Tomem Beetzem. Vyhrál Francois Braud z Francie. "Nechceme zůstat za běžci pozadu," řekl ČTK šéf úseku Michael Georgiev. "Je to docela překvapení, na medaili jsme nemysleli," doplnil.

Poslední medaili v jednotlivcích získal na juniorském MS ze sdruženářů Milan Kučera, který byl druhý v klasickém závodu v roce 1994 v rakouském Breitenwangu. O tři roky dříve se Kučera stal juniorským mistrem světa v německém Reit im Winklu.

MS juniorů v klasickém lyžování - Kranj (Slovin.)
Běh na lyžích
Junioři - 10 km klasicky:
1. Northug (Nor.) 26:33,2 min., 2. Jakš (ČR) -25,1, 3. Cologna (Švýc.) -1:20,4, ...15. Razým -2:19,7, 32. Krška -3:22,2, 33. Rykr (všichni ČR) -3:23,2.
Juniorky - 5 km klasicky:
1. Jacobsenová (Nor.) 13:57,9 min., 2. Nývltová (ČR) -18,4, 3. Kallaová (Švéd.) -32,6, ...5. Hájková -43, 51. Tolarová - 1:53,3, 69. Skrbková (všechny ČR) -2:33,8.
Severská kombinace - klasický závod (HS-109/10 km)
1. Braud (Fr.) 29:59,9 min., 2. Beetz (Něm.) -47,7, 3. Dvořák -50,1, ...12. Skopek -2:14,6, 34. Havránek -5,31,9, Vambera (všichni ČR) nedokončil.

Reklama