Hlavní obsah

Kožíšek měl zvýšené krevní testy, v Davosu závodit nesmí

DAVOS

Běžec na lyžích Dušan Kožíšek neprošel před sobotním závodem Světového poháru v Davosu krevním testem, který zástupci mezinárodní federace FIS provedli u všech účastníků. U českého reprezentanta zkouška ukázala příliš vysokou hladinu hemoglobinu. Jeho start na olympijských hrách v Turínu by to týden před jejich začátkem nemělo ohrozit.

Článek

Bronzový medailista z mistrovství světa v Oberstdorfu ve sprintu dvojic nyní musí absolvovat také analýzu moči. "To potvrdí, že šlo jen o fyziologické zvýšení. Tohle je normální stav jeho organismu. Jsme stoprocentně přesvědčeni, že nejde v žádném případě o doping," řekl dnes ČTK trenér Miroslav Petrásek.

Zvýšené hodnoty mohou, ale nemusí být průvodním jevem užití zakázaného prostředku erythropoietinu (EPO), který zlepšuje okysličování krve.

Nesmí pět dní závodit

Podle pravidel nesmí Kožíšek z důvodu "ochrany zdraví" pět dní závodit. Nemůže nastoupit do sobotního sprintu ani nedělního závodu na 15 kilometrů klasickou technikou. "Tím může přijít o postavení v placené červené skupině. Poškozuje to závodníky s hraničními hodnotami a ničemu to neprospívá," řekl Petrásek. Po této pětidenní lhůtě se Kožíšek musí podrobit dalším testům.

Podle Petráska měl lyžař hodnotu hemoglobinu 174, přičemž povolených je 170. "Normálně má 166 a ve výšce může dojít ke zvýšení. (Světová antidopingová agentura) WADA tlačí hodnoty dolů, ale přitom se musí závodit ve vysokých nadmořských výškách. To je absurdní," řekl Petrásek.

Poslední test před olympiádou

Závody v Davosu jsou pro běžce na lyžích generálkou pro olympijské hry v Turíně, na které byl nominován i Kožíšek. Sobotní sprint ve Švýcarsku nyní absolvuje jen Martin Koukal, na nedělní patnáctku se chystají Lukáš Bauer, Jiří Magál a Milan Šperl. V ženském závodu na 10 km klasicky bude startovat jen Kamila Rajdlová, Kateřina Neumannová už trénuje v Itálii.

Petráskovi se nelíbí tlak agentury WADA na snižování hodnot. "Každý rok to snižují a už se to dostalo na hranici neúnosné míry. Někteří závodníci dostávají výjimku, ale mají to zvýšit a může to být bez výjimek," řekl Petrásek.

Český tým absolvoval soustředění v italském Saiser Almu v nadmořské výšce okolo 1900 metrů. "Dvakrát tam byla dopingová kontrola a ani jednou nebyl problém," uvedl Petrásek.

V listopadu ve finském Kuusamu neprošel krevním testem Němec Jens Filbrich, který pak rovněž nesměl pět dní závodit. Také v jeho případě šlo podle německých funkcionářů o reakci na trénink ve vysoké nadmořské výšce.

Reklama

Související témata: