Hlavní obsah

Skokan Janda odletěl bojovat o vítězství v SP

PRAHA/FRENŠTÁT POD RADHOŠTĚM

S ještě doznívající virózou odletěl skokan na lyžích Jakub Janda bojovat o celkové vítězství ve Světovém poháru. Po nepříliš vydařeném vystoupení na olympijských hrách v Turíně ve čtvrtek vítěz Turné čtyř můstků odjel na další díl SP, který je o víkendu v Lahti. Vyzkoušet tam chce nové skokanské boty.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jakub Janda

Článek

Janda měl po návratu z olympijského Pragelata, kde skončil třináctý a desátý, lehkou virózu. Skákal sice na mistrovství republiky, ale přitom bral tři dny antibiotika. "Pil jsem pět litrů tekutin denně, abych to vyplavil. Virus už odstoupil, podle sedimentace na tom ještě nejsem úplně dobře, ale chci skákat," řekl Janda.

Do Finska, kde je v sobotu soutěž družstev a v neděli závod jednotlivců, s ním odletěli další olympionici Jan Matura, čerstvý mistr republiky, a Borek Sedlák s Ondřejem Vaculíkem, i když s komplikacemi. Kvůli nehodě na pražském okruhu jim uletělo letadlo a měli hodinu a půl zpoždění. "Přebukovali jsme letenky, (trenér) Vasja Bajc o tom ví a pořadatelé je vyzvednou, takže žádný problém," řekl ČTK šéf skokanského úseku Leoš Škoda.

Tělo si řeklo samo

Janda se potýkal s nemocí, ale na závody se těšil. "Určitě pojedu a za každou cenu budu skákat," prohlásil. "Po olympiádě jsem byl dost hotový a tělo si řeklo samo, že potřebuje odpočinout. Snad to pomohlo a uvidíme, jak to půjde," řekl.

Seriál SP Janda vede o 43 bodů před Finem Jannem Ahonenem, do konce sezony zbývá šest závodů. "Samozřejmě myšlenky na to (výhru) jsou. Ještě je pořád o co bojovat," řekl Janda po olympiádě, na které nenaplnil medailové očekávání. "Ale těžko říci, rozjetí jsou jiní borci," doplnil Janda před Lahti.

Do Finska Janda vezl nové skokanské boty, vyrobené na míru. Zkoušet je chtěl původně až na jaře po sezoně, ale starší pár odloží už nyní. "Třeba to bude dobrý, a třeba ne," řekl. "Mají vyšší opěrku, takže by mi lyže neměly chodit daleko za uši a měly by držet v úhlu," řekl Janda.

Reklama