Hlavní obsah

Neumannová doběhla první závod po olympiádě druhá

Olympijská vítězka z volné třicítky Kateřina Neumannová obsadila při svém prvním poolympijském startu druhé místo. Třiatřicetiletá běžkyně na lyžích ztratila v cíli středečního skiatlonu Světového poháru na 2x5 kilometrů ve švédském Falunu čtyři desetiny sekundy na vítězku Evi Sachenbacherovou-Stehleovou z Německa.

Článek

O pouhou desetinu sekundy za sebou Neumannová udržela Kanaďanku Beckie Scottovou.

Neumannová nastupovala na start uvolněná, ale s lehkými obavami, zda se neprojeví následky virózy, kterou léčila po zisku olympijského zlata. "Bála jsem se, abych dobře dýchala, ale bylo to v pořádku. Je vidět, že forma je stabilní dlouhodobě a moc mě to nerozhodilo, i když na olympiádě jsem se cítila o kousek v lepší formě. Nechtěla jsem hlavně po olympiádě zklamat," řekla běžkyně.

Celý závod si Neumannová kontrolovala přední pozice, ale o tempo se nestarala. Podobně jako na olympiádě jezdila v závětří v elitní desítce a po klasice přezouvala lyže na sedmém místě. "Bylo to lepší, než jsem očekávala, protože tyhle tratě nejsou moje nejoblíbenější. Je to hrozně placaté," řekla běžkyně.

Pole se bez stoupání neroztrhalo

Na trati bez náročných stoupání se startovní pole skoro neroztrhalo a společně jela velká skupina. "Předpokládala jsem to. Je to možná zajímavé, ale mě rychlostní závody ve skupině tolik nevyhovují, i když to dobře dopadlo," řekla.

Sprint rozjížděla z prvního místa Neumannová, do čela se dostala v mírném klesání před cílovou rovinkou. "Dobře bruslím bez holí, tak jsem se s tím snažila něco udělat, ale v cíli jsem holt Evičce (Sachenbacherové) neodolala," uvedla Neumannová. "Já měla dobré lyže, ale ona nejlepší ze všech," doplnila.

Sachenbacherová-Stehleová se za Neumannovou vyvezla a výhrou si částečně vynahradila zklamání z Turína, kde nemohla běžet skiatlon kvůli zvýšené hladině hemoglobinu. "Na olympijských hrách jsem ve svém nejoblíbenějším závodě nesměla startovat a byla jsem hodně zklamaná. Dneska jsem ukázala, na co mám," řekla Němka. "Už jsem ale všechny ty nesmysly z Turína hodila za hlavu a z dnešního úspěchu mám obrovskou radost," dodala.

Rajdlová se vešla do třicítky

Neumannové, stříbrné medailistce z turínského skiatlonu, který se běžel na tradičních 2x7,5 kilometru, docházely před cílem síly. O špičku boty ale uhájila druhé místo před Scottovou, s kterou takto prohrála před čtyřmi lety na olympiádě v Salt Lake City. "Jsem samozřejmě ráda, že jsem ji porazila, ale vzpomínky na Salt Lake City mě tedy vůbec netrápí," řekla Neumannová.

V průběžném pořadí se Neumannová posunula na šestou pozici. Scottová zdramatizovala boj o celkové prvenství v seriálu, když snížila svou ztrátu na dnes osmou Norku Marit Björgenovou na 147 bodů.

Do bodované třicítky se vešla i šestadvacátá Kamila Rajdlová, Iva Janečková obsadila 36. místo. Olympijská vítězka skiatlonu z Pragelata Kristina Šmigunová z Estonska doběhla šestnáctá.

Světový pohár pokračuje sobotní třicítkou volnou technikou, ale na rozdíl od olympijských her se nepoběží s hromadným startem, ale individuálně. "Budou to galeje. Individuální start znamená tvrdou práci od začátku do konce. Těším se na Oslo, a když budou dobré podmínky, tak i na závod," řekla Neumannová.

Ženy - skiatlon (2x5km klasicky/volně):
1. Sachenbacherová-Stehleová (Něm.) 29:26,7 min., 2. Neumannová (ČR) -0,4, 3. Scottová (Kan.) -0,5, 4. Kowalczyková (Pol.) -4,7, 5. Zavjalovová -8, 6. Čepalovová (obě Rus.) -9, 7. Stemlandová -10,1, 8. Björgenová -10,4, 9. Pedersenová -10,4, 10. Steiraová (všechny Nor.), ...26. Rajdlová -35,2, 36. Janečková (obě ČR) -1:24,4.
Pořadí SP (po 20 z 24 závodů):
1. Björgenová 857 b., 2. Scottová 710, 3. Čepalovová 656, 4. Kuitunenová (Fin.) 620, 5. Sachenbacherová-Stehleová 556, 6. Neumannová 530, ...67. Rajdlová 31, 84. Markelová (ČR) 13, 90. Janečková 9.

Reklama

Související témata: