Hlavní obsah

Druhý návrat veterána. Sdruženář Manninen se v Lahti znovu ukáže ve Světovém poháru

Lahti

Bývalý král sdruženářů Fin Hannu Manninen se v 38 letech vrací do Světového poháru. Čtyřnásobný vítěz prestižního seriálu v severské kombinaci se na můstku a na trati objeví o víkendu v Lahti, kde bude letos také mistrovství světa.

Foto: Kerstin Joensson, ČTK/AP

Ilustrační snímek.

Článek

Manninen poprvé ukončil kariéru v roce 2008, ale o sezonu později se k závodění vrátil. Podruhé odložil lyžařské vybavení v roce 2011 a s 48 individuálními výhrami je stále rekordmanem mezi sdruženáři.

"Když budu mít dobrý den, tak mám šanci dostat se mezi deset patnáct nejlepších," odhadl Manninen v rozhovoru na webu lyžařské federace FIS. "Mou motivací bylo zkusit, jestli se dokážu ještě dostat do formy a rovnat se těm nejlepším."

V současnosti vládne sdruženářům Eric Frenzel. Němec stejně jako Manninen už vyhrál SP čtyřikrát v řadě a letos může přidat rekordní pátý triumf. "Bude zajímavé vidět rozdíl mezi námi a vypadá to, že všichni Němci jsou nyní tvrdí jako diamanty," řekl Manninen. Němci ovládli všech sedm dosavadních závodů zimy.

Manninen, držitel křišťálového glóbu v letech 2004 až 2007, by měl závodit v SP v Lahti a možná i na únorovém světovém šampionátu. "Třeba i ve finále (Světového poháru) v Schonachu. Plán dělám závod od závodu a podle svých povinností ve Finnairu," řekl muž, který od listopadu létá jako druhý pilot. Zatímco sdruženáři startovali sezonu ve Vuokatti, on seděl v kabině letadla mířícího z Helsinek do Vídně a zpět.

Reklama

Související témata: