Hlavní obsah

Nový trenér skoku Schallert nechce kopírovat Bajce

LIBEREC

Dlouholeté zkušenosti z působení v rakouském systému chce u českých skokanů na lyžích aplikovat nový trenér české reprezentace Richard Schallert. Kouč, který prošel s výjimkou funkce šéftrenéra A-týmu všemi úrovněmi rakouského skoku, nahradil v českém týmu Slovince Vasju Bajce. Rakušan se v úterý poprvé v Harrachově setká se závodníky včetně vítěze SP Jakuba Jandy.

Článek

"Je pro mě oceněním vést reprezentaci v České republice, zemi s velkou skokanskou tradicí a velkými jmény," řekl Schallert na tiskové konferenci před cestou na první přípravný kemp. U rakouského týmu chtěl sám skončit a českému výběru dal přednost před jinými nabídkami. "Samozřejmě je tady Janda, ale také šance vytvořit tým na mistrovství světa v Liberci 2009," řekl Schallert, proč se rozhodl pro Českou republiku.

Třiačtyřicetiletý Schallert byl dříve aktivním skokanem a poměrně úspěšným. Čtyřikrát stál na stupních vítězů v závodech SP, byl členem bronzového rakouského týmu na mistrovství světa v Oberstdorfu 1987 a skončil pátý při MS v letech v Harrachově před 23 lety.

V roli asistenta by měl u Schallerta působit český trenér Jakub Jiroutek. Rakušan si přivedl i fyzioterapeuta Gernota Landerera. Podle vedení úseku skoku na lyžích by do konce týdne mělo být jasno, zda český B-tým povede Slovinec Matjaž Zupan.

Rakouským hlavním trenérem Schallert nikdy nebyl

"Do pátku se má vyjádřit. Jestli kývne, tak bude naše trenérské zabezpečení na sto deset procent," řekl ředitel skokanského úseku Leoš Škoda. Zupanovým asistentem u české zálohy se má stát David Jiroutek.

V Rakousku působil Schallert v roli trenéra přes patnáct let. Byl několikrát asistentem u A-týmu, vedl "béčko" i "céčko" reprezentace. Hlavním trenérem ale nikdy nebyl. "K tomu jsem se nedostal, ale teď šanci mám a systém, který jsme budovali v Rakousku, chci pomoci zavést tady. Principiálně chci jít vlastní cestou," řekl Schallert.

Konkrétně nechtěl o svých zkušenostech příliš mluvit, ale vycházet prý bude z dobrého fyzického tréninku. "Důležitý je trénink na suchu v návaznosti na samotný skok. Je třeba se dostat do struktury skoku," řekl Schallert, který nezůstává jen u tréninkových plánů, ale využívá i vědecké metody.

Jandovou slabinou jsou lety

Pilířem jeho týmu by měl být Janda. Vítěz SP a Turné čtyř můstku by se měl zapojit do přípravy reprezentace. "Má jedinečnou techniku v letové fázi. Nechci nic radikálně měnit, ale pokusíme se najít cestu, jak by se mohl ještě zlepšit," řekl Schallert. Otázkou ale je, zda Jandu povede. Jeho manažeři totiž teprve budou s vedením úseku jednat o smlouvě.

Jandovou slabinou jsou v posledních sezonách lety na lyžích. V Planici se dva roky po sobě trápil. "Nevím, co všechno s Bajcem zkoušeli, ale určitě existují možnosti, jak ho do toho dostat," věřil Rakušan, který by měl smlouvu podepsat v nadcházejících dvou týdnech.

Podmínky smlouvy trenér ani vedení skokanského úseku nezveřejnili. "Mělo by to být do mistrovství světa v Liberci, nebo do olympiády ve Vancouveru," řekl Škoda.

Reklama