Hlavní obsah

Vonnová v slzách. Nevím, jak jsem to dokázala, žasla hvězda s vyhříváním v rukávu

Ga-Pa

V cíli se Lindsey Vonnová s rukama nad hlavou svalila na zem a chvilku vydýchávala 2700 metrů dlouhý sjezd i emoce. Opět byla nejrychlejší! Jakoby se před týdnem nevracela po téměř roční pauze a dalším těžkém zranění. Sjezdařská královna si připsala ve Světovém poháru triumf číslo 77. „Jsem překvapená a tak moc šťastná,“ rozplývala se.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Lindsey Vonnová vyhrála sjezd v Ga-PaVideo: sntv

 
Článek

„Nevím, jak jsem to dokázala. Moc jsem toho za poslední měsíce nenatrénovala, ale věděla jsem, že jak ruka přestane bolet, chci co nejdříve na start. Nevěřila jsem, že se tak rychle dostanu na stupně,“ neskrývala.

Když Američanka opustila cílový prostor a zmizela z dohledu kamer, emoce ji pohltily. Rozplakala se a kolegyně z týmu i soupeřky ji utěšovaly. Vždyť poslední rok byl tak náročný…

Statistiky kolem Lindsey
Ve sjezdu získala 39. výhru v SP, nikdo jich nemá víc.
Celkově má mezi muži i ženami v SP více vítězství jen Švéd Ingemar Stenmark (86), Vonnové na něj chybí devět výher.
Ve 32 letech a 95 dnech je třetí nejstarší vítězkou sjezdu v SP za Rakušankami Elizabeth Görglovou (32 let a 325 dnů) a Michaelou Dorfmeisterovou (32 let, 302 dnů).

Sjezd vyhrála naposledy právě v Ga-Pa vloni v únoru. Jenže zanedlouho přišly potíže s kolenem, a když se 32letá sjezdařka chystala na návrat, v listopadu si po pádu zlomila pažní kost.

Už v půlce ledna ale byla nezdolná Američanka zpět ve Světovém poháru. V Zauchensee se před týdnem vrátila třináctým místem, v Ga-Pa už před sebe nikoho nepustila. Se startovním číslem 17 porazila o 15 setin druhou Švýcarku Laru Gutovou. „V cíli jsem viděla jen zelené světlo (značící vedoucí čas). Nevěděla jsem, o kolik vedu, ale tahle barva se mi fakt líbí,“ usmívala se.

„Jela fakt úžasně, měla úplně jinou stopu než ostatní. Přišla mi ta jízda strašně klidná, oproti ostatním holkám jí vůbec nedrncaly nohy. Hrozně jí tenhle comeback přeju, podle mě si to po tom zranění zaslouží,“ smekala před ní Ester Ledecká, třináctá žena sjezdu.

Přály jí i soupeřky

A gratulace sbírala Vonnová i od dalších soupeřek, kterým nezbývalo než smeknout před jejím umem. „Já mám respekt k nim, ony ke mně. Skoro každý ve Světovém poháru si prošel nějakým zraněním, tak dokážeme pochopit, jak složité ty návraty jsou,“ líčila Vonnová.

Sama přiznává, že ještě po zranění není v ideálním rozpoložení. V kombinéze má speciální vyhřívaný návlek. „Vypadá jako ponožka na baterky,“ vysvětluje s úsměvem. „Ruka už mě sice nebolí, ale s její hybností mám ještě trochu problémy, proto musí být v teple,“ přiznávala.

Mezi diváky se zatím spokojeně usmíval její tatínek Alan Kildow, jenž Vonnovou stejně jako vloni do Ga-Pa doprovázel. „Běhá tu kolem mě, rozdává autogramy. Je pro mě výjimečné, že tu se mnou může být,“ vyprávěla lyžařka plynnou němčinou. Však tu se svým bývalým manželem Thomasem měla jakýsi „evropský domov".

Další cíl? Jet proti mužům

Mrzet Vonnovou mohlo jen to, že ženský závod v Ga-Pa byl ve stínu slavného Hahnenkammu. „Doslova. V tuhle hodinu nebylo na trati sluníčko,“ zalitovala, že kvůli mužskému závodu v Kitzbühelu se jelo už od 10.15.

Ženskému Světovému poháru chybí podobné klasiky jako je pro muže Kitzbühel nebo Wengen. „Potřebovali bychom závod, co se jezdí každý rok ve stejný termín a čas. Něco jako v Cortině, ale tam nebývá moc diváků,“ hodnotila Vonnová, která má před sebou ještě jeden sen. Závodit proti mužům.

„Ne proto, že bych si myslela, že jsem prostě lepší než všechny ostatní holky. Ale cítím, že by mě to mohlo pomoct přiblížit se mým limitům. Nemyslela bych na medaile nebo body, ale jen na to, abych jela nejrychleji, jak dokážu. Samozřejmě, pokud mi to FIS dovolí,“ dodává.

Reklama

Související témata: