Hlavní obsah

Kráska Vonnová má další sen - překonat legendu a stát se rekordmankou

Téměř rok se musela lyžařská hvězda Lindsey Vonnová obejít bez závodního adrenalinu. Teď už je však jejím depresím konec a dvaatřicetiletá Američanka opět vítězí a klade si další velké cíle. Překonat rekord a vyhrát olympiádu.

Foto: Stephan Jansen, ČTK/AP

Americká lyžařka Lindsey Vonnová.

Článek

Když se konečně na podzim loňského roku dostala z vleklých zdravotních problémů a začala s tréninkem, přišlo v listopadu další vážné zranění. Tentokrát si lyžařská královna zlomila pravou pažní kost a po operaci musela začít s rekonvalescencí. Jak sama později prohlásila, bylo to pro ni nejnáročnější období, neboť měla poškozené nervy a nemohla ovládat své prsty.

Vše se musela znovu učit, a to jak jíst s lžičkou, nebo třeba psát... „Když jsem tehdy nemohla vůbec trénovat, bylo to pro mě velmi těžké, přímo depresivní,“ přiznala v rozhovoru pro německou tiskovou agenturu DPA majitelka čtyř velkých křišťálových glóbů. „Odjela jsem do Los Angeles, abych na lyžování na nějaký čas zapomněla a soustředila se jen na rehabilitaci ruky,“ dodala olympijská vítězka ve sjezdu z roku 2010.

Už zase vítězí

Dvaatřicetiletá Američanka se však díky své silné vůli zotavila poměrně rychle a po dvou měsících od úrazu už opět stála na startu. V polovině ledna v rakouském Altenmarktu-Zauchensee skončila ve sjezdu třináctá, o týden později se však už v Garmisch-Partenkirchenu radovala z vítězství, a to už sedmasedmdesátého v kariéře.

A tak není divu, že začala snít svůj další sen - stát se rekordmankou. Ráda by totiž překonala slavného švédského lyžaře Ingemara Stenmarka, který ve Světovém poháru vyhrál šestaosmdesát závodů. „Bylo by úžasné Stenmarka překonat. Je to rekord, který mě láká,“ vyhlásila útok na jeho překonání rodačka z Minnesoty.

„Samozřejmě, že bych ráda ještě získala nějakou zlatou medaili na olympijských hrách. Když se ale nad tím pořádně zamyslím, tak bych jednou chtěla vidět v záznamech, že rekordmankou jsem já. A to je pro mě asi teď největší výzvou,“ uzavřela dvojnásobná mistryně světa, která svou bohatou sbírku může rozšířit už na nadcházejícím světovém šampionátu, který se od 6. února uskuteční ve švýcarském Sv. Mořici.

Reklama

Související témata: