Hlavní obsah

Vzepřel se osudu! Teď chce posunout hranice možného i nemožného

Praha/Liberec

Na trať Jizerské padesátky se o víkendu vydá i handicapovaný sportovec Jan Tománek. Slavný závod pojede na speciálních saních vyrobených na míru, jejichž vylaďování trvalo několik let. „Upravovala se hlavně geometrie sedu, abych byl schopen stabilně sedět, to je alfa a omega efektivního záběru,“ říká.

Jan TománekVideo: Sport.cz

 
Článek

Tománek věří, že podmínky budou takové, aby se mu povedlo závod dokončit. „Snažím se o to delší dobu. V posledních letech si počasí dělalo, co chtělo, tak snad se to letos nezkazí. Pak bych mohl pomýšlet i na dobrý čas, tedy dostat se pod hranici pěti hodin," přeje si. Proč si vůbec Jizerskou padesátku vybral a co je pro něj na trati nejhorší, se podívejte v našem videu.

Na legendární závod se chystal poprvé už před lety. Ještě jako zdravý sportovec. Na podzim 2002 ho ale srazilo auto a on zůstal odkázaný na invalidní vozík. Nevzdal to, i na vozíku se věnuje cyklistice a triatlonu. A nakonec se vrátil také do běžecké stopy.

Jizerskou padesátkou ale Tománkovy plány nekončí. Na začátku března ho na sledgi čeká ještě větší porce kilometrů. Legendární Vasův běh v délce 90 km. Díky rovinatějšímu profilu by mu mohl víc sedět.

„Mezi běžkaři se říká, kdo neběžel Vasák, nemůže se považovat za běžkaře. A já bych se za něj považovat chtěl. Je to splnění snu. Chci ho hlavně dokončit, užít si to a posunout hranice možného. Těch lidí, co to ujeli na sledgi, je totiž jen hrstka a mně bude velkou ctí, když se mezi ně zařadím." doufá.

Reklama

Související témata:
Jan Tománek