Hlavní obsah

Skvělá jízda ve druhém kole nestačila, Strachová na svém posledním MS medaili neobhájila

Praha
Aktualizováno

Lyžařka Šárka Strachová oproti prvnímu kolu poskočila o čtyři příčky a na MS ve Svatém Mořici tak obsadila páté místo. Mistryní světa ve slalomu je potřetí za sebou Američanka Mikaela Shiffrinová. „Druhé kolo šlo výborně, až jsem překvapená, jaký chyběl kousíček. Páté místo je hrozně fajn, jsem na sebe pyšná, myslím, že se loučím s mistrovstvím světa se ctí, tohle bylo výjimečné mistrovství,“ řekla česká lyžařka v rozhovoru pro Českou televizi.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Slalomářka Šárka Strachová.

Článek

Dvaatřicetiletá Strachová přišla o medaili ve střední části prvního kola, které stavěl její trenér Klaus Mayrhofer. Z devíti MS si ve své oblíbené disciplíně přivezla jednu zlatou, jednu stříbrnou a dvě bronzové medaile.

O jedenáct let mladší Shiffrinová byla nejrychlejší už v úvodní jízdě, ve druhé potvrdila, že je současnou slalomářskou královnou. Druhou Švýcarku Wendy Holdenerovou porazila o více než jeden a půl sekundy, třetí Švédka Frida Hansdotterová zaostala o dalších jedenáct setin.

Po prvním kole devátá pozice

Šárce Strachové se po prvním kole útok na historickou pátou slalomovou medaili z mistrovství světa zkomplikoval. V půlce závodu ve švýcarském Svatém Mořici byla devátá, na vedoucí Američanku Mikaelu Shiffrinovou ztratila 1,20 s, na průběžně třetí Slovenku Veroniku Velez-Zuzulovou měla manko 61 setin.

Strachová, která by mohla ve Svatém Mořici vyrovnat rekordní bilanci pěti medailí z pěti šampionátů v jedné disciplíně, neudělala na trati viditelnou chybu na rozdíl třeba od Norky Niny Loesethové, která málem vypadla. Jenže její ztráta na Shiffrinovou postupně narůstala.

„Trať byla výborná, lehce ledová,“ hodnotila v cílovém prostoru. „Některé pasáže jsem zvládla dobře, ale uprostřed jsem najednou ztratila hodně času, musím se podívat na video, co nebylo dobře,“ plánovala.

Úvodní rovinatější pasáž přitom zvládla dobře. „Tam jsem byla do dvou desetin a dole v podstatě taky. Takže jsem ztratila ve druhé třetině, asi jsem na tom s načasováním nebyla úplně dobře, začala oblouk moc brzy a to se na tak krátkém slalomu nasčítá,“ hodnotila Strachová slalom měřící 578 metrů.

Trať stavěl trenér

Trať pro první kolo stavěl rakouský kouč Strachové Klaus Mayrhofer, podle obhájkyně bronzu ale nešlo o výraznou výhodu. „Nejlepší závodnice musejí umět jet na všem,“ ví. „Některé kombinace jsme trénovali, ale ve slalomu se nedá postavit něco, co nikdo jiný netrénuje nebo neumí,“ říká Strachová.

Jen před cílem prvního kola Mayrhofer nachystal specifickou kombinaci branek. „Dala se projet dvěma způsoby, takže na prohlídce nebo při rozježdění o tom musely ostatní závodnice víc přemýšlet. Ale to byla jediná taková drobnost, závod se rozhodoval v jiných pasážích,“ věděla slalomářka před druhým kolem.

„Půjdu do něj s čistou hlavou, budu opět riskovat a uvidíme, jestli se mi podaří posunout kupředu,“ plánovala pro svou poslední jízdu na mistrovství světa v kariéře.

Z dalších českých reprezentantek je Gabriela Capová průběžně 39., Martina Dubovská o dvě příčky za ní, Kateřina Pauláthová závod nedokončila.

Shiffrinová má náskok

Shiffrinová útočí na třetí zlato po sobě, na domácí spolufavoritku Wendy Holdenerovou má náskok 38 setin, za nimi se v polovině závodu usadil slovenský dvojblok Petra Vlhová, Veronika Velez-Zuzulová.

„Myslím, že to byla velmi solidní rychlá jízda, ale o zlatu teď nesmím přemýšlet a do druhého kola vlétnout jako do nového závodu,“ předsevzala si Shiffrinová. Druhé kolo staví její kouč Mike Day.

MS ve sjezdovém lyžování ve Svatém Mořici:
Ženy - slalom:
1. Shiffrinová (USA) 1:37,27 (47,80+49,47)
2. Holdenerová (Švýc.) -1,64 (48,18+50,73)
3. Hansdotterová (Švéd.) -1,75 (48,57+50,45)
4. Vlhová (SR) -1,89 (48,56+50,60)
5. Strachová (ČR) -2,05 (49,00+50,32)
6. Kirchgasserová (Rak.) -2,22 (48,75+50,74)
7. Buciková (Slovin.) -2,62 (48,76+51,13)
8. Wikströmová (Švéd.) -2,93 (49,49+50,71)
9. Feierabendová (Švýc.) -2,96 (49,61+50,62)
10. B. Schildová (Rak.) -2,97 (49,41+50,83)
32. Dubovská -7,23 (51,82+52,68)
33. Capová -7,50 (51,71+53,06)
Pauláthová (všechny ČR) nedokončila 1. kolo.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články