Hlavní obsah

Skvělé! Česká hvězda ovládla na MS kvalifikaci snowboardkrosu

Sierra Nevada
Aktualizováno

Olympijská vítězka Eva Samková ovládla dnešní kvalifikaci snowboardcrossu na mistrovství světa v Sierra Nevadě a do nedělních vyřazovacích bojů postoupila z prvního místa. Česká reprezentantka vyhrála před Američankou Lindsey Jacobellisovou a Italkou Michelou Moioliovou.

Foto: Sport.cz

Spokojená Eva Samková ovládla na MS kvalifikaci

Článek

Start ve čtvrtfinále si v druhé části kvalifikace zajistily i zbývající tři české závodnice. Vendula Hopjáková postoupila 17. časem, do finálové čtyřiadvacítky se vešly i Sára Veselková (22.) a Kateřina Louthanová (23.). Mezi muži se do vyřazovací osmifinálové části probojoval druhou jízdou Jan Kubičík, který obsadil 36. místo.

Další tři čeští muži do kvalifikace nenastoupili. Matouš Koudelka a Radek Vintr se zranili v tréninku o den dříve a Michal Hanko těsně před kvalifikací.

"Trať je opravdu těžká, složitá a poměrně nebezpečná. Došlo k hodně zraněním. Na tak velkých těžkých tratích se letos nezávodilo," řekl kouč Marek Jelínek. "Máme pět Čechů ve finále na MS, což jsme asi ještě nikdy neměli," dodal.

Pádům v tréninku se nevyhnula ani trojnásobná juniorská mistryně světa Samková, jež chce ve Španělsku při čtvrtém startu mezi dospělými konečně získat cenný kov. Nejrychlejší čas zajela až na třetí pokus. V kvalifikaci plné karambolů totiž traťoví komisaři museli její první dvě jízdy zastavit, protože soupeřka jedoucí před ní upadla a zůstala v trati. "Pocity jsou takové smíšené. Přijde mi, že jsem si ani nezasloužila vyhrát," řekla Samková odpoledne na prosluněné terase hotelu.

Celou trať dokázala poprvé projet až ráno v tréninku a s výkonem v kvalifikaci na měkké trati nebyla spokojená. "Jízda byla naprosto ukrutná, obzvlášť před posledníma dvěma klopkama jsem skočila moc doleva a udělala jsem takovou brzdu, že nechápu, že jsem to ještě mohla dát. Nějak se s tím nedokážu srovnat. Nechápu, že to dopadlo," řekla Samková.

Těsné výhry před Jacobellisovou si cenila. "Jsem ráda, že ta jednička nakonec dopadla, protože si myslím, že tady zvlášť pro mě bude vybírání trati fakt důležitý," uvedla. Myslí si, že jí může pomoct, že v tréninku v trati padala. "Vždycky si říkám, že je to dobrý, když popadám v tréninku. Že si to vyberu do závodu. Kdyby to nebylo dramatický, tak by to nebyla taková zábava," usmála se Samková.

Příprava i závody v teplém počasí v Sierra Nevadě jsou nezvyklé. "Je divný, že je člověku vedro a neví, jestli se má obléknout, nebo ne. Na druhou stranu je příjemný, že si můžeme dát pohodu a musíme se spíš ochlazovat, než zahřívat," řekla.

Australanka Belle Brockhoffová, která v průběžném pořadí SP drží druhé místo za Samkovou, se v týdnu hned při prvním testování trati zranila a do kvalifikace nenastoupila. "Má něco s kolenem. Viděla jsem fotky, že měla ortézu," uvedla Samková.

Akrobatické skoky vyhráli Američané

Soutěž v akrobatických skocích ovládli reprezentanti Spojených států. Šampiony se dnes v Sierra Nevadě stali Jonathon Lillis a Ashley Caldwellová.

Třiadvacetiletá Caldwellová vyhrála už kvalifikaci a v rozhodujícím třetím finálovém kole získala titul jednoznačně díky skóre 109,29. Druhá skončila Australanka Danielle Scottová (94,29), bronz získala stříbrná z olympijských her Sü Meng-tchao z Číny (91,65). Australská obhájkyně titulu Laura Peelová vypadla ve druhém finálovém kole.

Zatímco Caldwellová už má na kontě šest vítězství ve Světovém poháru a patřila do okruhu favoritek, triumf jejího reprezentačního kolegy Lillise je velkým překvapením. Dvaadvacetiletý Američan ještě nikdy závod SP nevyhrál a jeho maximem je jedno druhé místo.

Z kvalifikace sice postoupil až jako šestý, ale v rozhodující fázi jeho výkon gradoval a svůj nejlepší skok dne předvedl ve třetím finále. S 125,79 bodu zvítězil před obhájcem titulu Čchi Kuang-pchu z Číny (120,36) a Australanem Davidem Morrisem (114,93).

Mistrovství světa v akrobatickém lyžování a snowboardingu v Sierra Nevadě (Španělsko):
Akrobatické skoky:
Muži:
1. Lillis (USA) 125,79
2. Čchi Kuang-pchu (Čína) 120,36
3. Morris (Austr.) 114,93
Ženy:
1. Caldwellová (USA) 109,29
2. Scottová (Austr.) 94,47
3. Sü Meng-tchao (Čína) 91,65

Reklama

Související témata: