Hlavní obsah

Netradiční odměna za velký glóbus! Uklidím si v pokoji, říká hvězda poté, co si splnila sen

Je jí teprve dvaadvacet, avšak v lyžařském světě patří už několik let k těm nejlepším. Mikaela Shiffrinová o uplynulém víkendu poprvé v kariéře pozvedla nad hlavu Velký křišťálový glóbus za celkové vítězství ve Světovém poháru, avšak podle svých slov musí na sobě ještě hodně pracovat, aby byla nejlepší na světě.

Foto: Michael Madrid, Reuters

Americká lyžařka Mikaela Shiffrinová.

Článek

„Necítím se jako nejlepší lyžařka na světě. Jsem možná nejlepší v technických disciplínách, ale super-G a sjezd mi tolik nejdou. Mám za sebou skvělou sezónu, ale její závěr si za rámeček nedám,“ řekla Mikaela Shiffrinová deníku Denver Post poté, co o uplynulém víkendu v Aspenu v posledním obřím slalomu sezóny skončila na šestém místě.

„Podíl na tom, že se necítím být nejlepší, má nejspíš i nepovedený víkend v Aspenu,“ vysvětlovala dvaadvacetiletá Američanka, která však ze zisku Velkého křišťálového glóbu měla velkou radost. „Znamená to pro mě hodně. Splnil se mi sen,“ přiznala s tím, že už od svých pěti let si tuto trofej přála vyhrát. Nyní se po náročné sezóně vydá domů. „Musím si uklidit v pokoji a potom pojedu za babičkou do Massachusetts,“ naznačila své plány.

Mikaela Shiffrinová je považována za jednu z nejtalentovanějších lyžařek všech dob a skvělou kariéru jí předpovídají í bývalé fenomenální sjezdařky. „Je to neskutečné. Lindsey Vonnová je skvělá lyžařka, ale Mikaela začala vyhrávat mnohem dřív než ona. Jsem velká fanynka její precizní techniky. Když neudělá nějakou chybu, je téměř nemožné ji porazit,“ prohlásila Alexandra Meissnitzerová, dvojnásobná mistryně světa z roku 1999.

„Být nejlepší v průběhu celé sezóny je mnohem víc než získat medaili na mistrovství světa. Když vyhrajete Velký křišťálový glóbus, začnou se na vás definitivně dívat jako na jednu z nejlepších v historii. Navíc v jejím věku je to obdivuhodné,“ uvedla další legenda Pernilla Wibergová, dvojnásobná olympijská vítězka.

„Mikaela je fenomenální dívka,“ uvedla na adresu Shiffrinové Tamara McKinneyová, která jako první Američanka ovládla Světový pohár a vyhrála Velký křišťálový glóbus.

Mikaela Shiffrinová začala s lyžováním už ve dvou letech. Ve Světovém poháru debutovala v patnácti, a to ve Špindlerově Mlýně v obřím slalomu. Na stupně vítězů poprvé vystoupala v prosinci 2011, kdy v rakouském Lienzu ve slalomu obsadila třetí příčku. Z prvního vítězství se radovala o rok později, když v sedmnácti letech ovládla noční slalom ve Švédsku.

Od té doby začala slalomu dominovat a není jednoduché ji porazit. V roce 2014 triumfovala ve slalomu na zimních olympijských hrách v Soči. V letech 2013, 2015 a 2017 se stala slalomovou mistryní světa a k těmto medailím letos ze světového šampionátu přidala stříbro z obřího slalomu.

Úspěšná závodnice je známa svou pracovitostí a tvrdými tréninky. Když to jde, věnuje se alespoň na chvíli svým koníčkům. Hraje scrabble, vaří a talent má i hudební. Umí hrát na kytaru, klavír, ráda zpívá a tančí.

Reklama

Související témata: