Hlavní obsah

Olympijští vítězové Valenta a Leuová vyhráli závody ve Štítech

ŠTÍTY

Olympijští vítězové Aleš Valenta a Švýcarka Evelyne Leuová potvrdili role favoritů a vyhráli ve Štítech na Šumpersku letní závod akrobatických skokanů. Valenta, šampión ze Salt Lake City 2002, v sobotu publiku předvedl i trojné salto s pěti vruty.

Foto: archiv Aleše Valenty

Aleš Valenta

Článek

Valenta neměl ve svém areálu Acrobat Park v soutěži Pendolino Freestyle Czech Open 2006 konkurenci a vyhrál o dvacet bodů před Stanislavem Kravčukem z Ukrajiny, třetí byl jeho krajan Olexander Abramenko. "Jsem obrovsky spokojený," řekl český akrobat. "Chtěl bych vyhrát Světový pohár," zopakoval svůj cíl pro zimní sezonu.

Pět vrutů rozložených do tří salt v poměru dva, dva a jeden skočil Valenta hned na úvod dvanáctičlenného finále. "Excelentně, jen ve třetím saltu musel trochu přibalit," řekl trenér Pavel Landa a měl z výkonů svého svěřence radost. "Je skvěle naladěný," dodal Landa a odhadl, že závod ve Štítech sledovalo okolo pěti tisíc lidí.

Do finále se dostal i další český akrobat Lukáš Vokatý, který nakonec skončil dvanáctý. V kvalifikaci předčil například Christiana Rijavce. "Skákal dvojná salta a velice dobře," uvedl Landa.

Leuová, která získala zlato v únoru na turínských hrách, soutěži dominovala podobně jako Valenta. Česká naděje Martina Konopová mezi elitní šestici nepostoupila a obsadila 7. místo. "Předvedla slušné výkony a jako tým můžeme být velmi spokojeni," zhodnotil Landa.

Muži:
1. Valenta (ČR) 400,61 b., 2. Kravčuk 380,16, 3. Abramenko (oba Ukr.) 373,59, ...12. Vokatý; Dobřanský (oba ČR) nepostoupil do finále.
Ženy:
1. Leuová (Švýc.) 204,20, 2. Kozačenková 179,42, 3. Diděnková (obě Ukr.) 160,7, ...7. Konopová (ČR) nepostoupila do finále.

Reklama