Hlavní obsah

Korejci chystají na olympiádu brutální start. A tak se Kučerová spojí se Samkovou

Michal OsobaPrávo

Při zranění Andrey Zemanové bude Nikol Kučerová minimálně pro úvod sezóny jedinou českou zástupkyní při skikrosových bitvách na svazích plných ostrých zatáček a velkých skoků. A i když ve svých 28 letech zažila spoustu nejrůznějších tratí, na vychytávku nachystanou pro olympijský závod v Pchjongčchangu hleděla s pořádným údivem.

Foto: Profimedia.cz

Skikrosařka Nikol Kučerová.

Článek

Když se jel v Koreji předminulou sezónu Světový pohár jako testovací závod, Kučerová si zrovna dávala dohromady pochroumané koleno. Na vlastní oči tak olympijskou trať ještě neviděla. „Podívám se na video z toho závodu, trať má být podobná, jen start bude jiný,“ hlásí šestá žena z mistrovství světa 2015.

Osm výškových metrů

Imitaci startu pro skikros i snowboardkros si mohla zblízka prohlédnout při soustředění v Saas-Fee, kde si ho postavil švýcarský tým. „A od té doby se pořád bavíme, jestli je možné, aby ho takhle fakt postavili,“ líčí.

V čem je atypický? „Je brutální,“ reaguje Kučerová. „Vypadá jako U-rampa, ale půlku z ní letíte dolů. Sjedete do dolíku a to samé vás čeká nahoru. Od spodku nahoru na start osm výškových metrů, což je strašný,“ popisuje.

Nejdou pořadatelé až za hranu toho, co lze na lyžích či snowboardu sjet? „Jde to, Švýcaři to zvládli. Ale nesmíte udělat chybu, abyste se dostali zpátky nahoru. Dělali jsme si srandu, že tam musí být lana, aby vás když tak vytáhli,“ usmívá se. „Ale nevím, jestli to dají všichni, kluci říkali, že slabší holky na snowboardu to zvládnout nemusí,“ říká Kučerová.

V Koreji už nebude čas

Právě s českým snowboardkrosovým týmem v čele s jeho největší hvězdou Evou Samkovou se Kučerová chystá spojit, aby si masivní start mohla podobně jako Švýcaři vyzkoušet, zřejmě na Dolní Moravě. „V Koreji budeme mít jen pár tréninků. Kdo si to vyzkouší předem, bude mít obrovskou výhodu,“ ví Kučerová.

Se Samkovou a spol. se ostatně občas potkává během letních soustředění. „Letos jen jednou, zkusily jsme spolu pár startů,“ líčí česká skikrosařka. I v odlišné disciplíně dokáže najít inspiraci. „Hlavně při těch startovních sekcích. Snowboardisté mnohem víc umějí využívat nerovnosti, na to je dobré koukat,“ hlásí.

Nemá parťáky

Společné se Samkovou má Kučerová i starosti, s kým trénovat. V kontaktní disciplíně, kde zkušenosti z bitev ve čtveřicích hrají leckdy klíčovou roli, jsou méně početné týmy v nevýhodě.

„Moc nemám, s kým trénovat,“ přiznává. „Záleží, s kým se zrovna potkám na ledovci a jestli mě holky k sobě vezmou. Ale často už jsou čtyři holky z většího týmu domluvené, nebo přijedou na kopec jindy,“ krčí rameny.

Světový pohár ve skikrosu začne 7. prosince ve francouzském Val Thorens.

Reklama