Hlavní obsah

Janda dostane jako kompenzaci dva milióny

PRAHA

Skokan na lyžích Jakub Janda se dohodl prostřednictvím svého manažera Františka Ježe na znění nové reprezentační smlouvy. Kontrakt, který byl v minulých měsících předmětem jeho sporu se svazovým úsekem skoku na lyžích, podepíše v sobotu 2. září ve slovinské Kranji, kde se koná další závod letní Grand Prix. Vítěz Světového poháru dostane za reklamní plochy na lyžích odstupné, které by mělo činit 2,1 miliónu korun.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jakub Janda

Článek

Sumu navrhlo vedení svazu lyžařů a částka je přesně o sto procent vyšší než v minulém roce. Loni činila kompenzace 1,05 miliónu korun. Navíc si Janda bude moci vylepšit své příjmy také zásluhou nového bonusového systému, který už v minulých dnech akceptoval.

"Jsme rádi, že se konečně došlo k dohodě. Manažeři Jakuba Jandy nakonec souhlasili s kompenzačním návrhem za reklamní plochu na lyžích," uvedl v tiskové zprávě předseda Svazu lyžařů České republiky Lukáš Sobotka.

Jednání prostřednictvím telefonů a elektronické pošty se dnes zúčastnili vedle Sobotky i pověření členové výkonného výboru a po sérii neúspěšných debat dospěly obě strany k dohodě.

Poučení do budoucnosti

"Je to především dobrá zpráva pro Jakuba. Tím se mu uleví," řekl ČTK Jež. Janda se podle něj už může v klidu připravovat. "Už na něm bylo vidět, určité psychické opotřebení, byl unavený, cítil tlak na svou osobu," dodal manažer.

Pokud skokan zopakuje výsledky ve Světovém poháru, který loni celkově vyhrál, i na mistrovství světa, kde získal stříbrnou a bronzovou medaili, může dosáhnout odměna až 1,5 miliónu korun. Celkový roční příjem české skokanské jedničky by se podle Sobotky měl pohybovat okolo deseti miliónů korun.

"Jakubovi se dostává stoprocentního zajištění od Dukly Frenštát i od úseku skoku, respektive Svazu lyžařů České republiky. Ke kompenzaci jsme přistoupili s vědomím, že Jakub je celkový vítěz Světového poháru a vítěz Turné čtyř můstků," uvedl Sobotka. "Od začátku jsem měl pocit, že dohoda bude rychlá a bezproblémová," dodal.

Jandův manažer Jež podle jeho slov na návrhy svazu reagoval konstruktivně. "Celou situaci komplikovaly skutečnosti, že do jednání neustále vstupovali lidé z mimosportovní oblasti nebo rodinní příslušníci. V budoucnu se podobných tlaků chceme rozhodně vyvarovat," prohlásil Sobotka.

Reklama