Hlavní obsah

Pořadatelé MS lyžařů-klasiků se připravují na rozmary počasí

LIBEREC

Pořadatelé MS v klasickém lyžování v roce 2009 v Liberci se připravují, jak co nejlépe čelit rozmarům počasí. Právě ty podle nich představují pro průběh šampionátu největší riziko. Generální sekretářka organizačního výboru mistrovství Kateřina Nyčová v úterý upozornila, že přestože běžecký areál bude mít umělé zasněžování a skokanské můstky umělou chlazenou stopu, soutěže může ohrozit vítr, mlha nebo sněžení.

Foto: LaPresse

Ilustrační foto

Článek

"Potřebovat budeme přesný meteoservis, zatím o něm jednáme s Českým hydrometeorologickým ústavem," řekla Nyčová. Pořadatelé si přejí, aby hydrometeorologové instalovali během mistrovství na obou sportovištích, ve Vesci i na Ještědu, měřící stanice a všechny výkyvy přesně monitorovali. "Čerpali jsme ze zkušeností organizátorů v Oberstdorfu, v příštím roce se chceme inspirovat ještě v Sapporu, kde bývají také náhlé velké změny počasí," podotkla Nyčová.

Podle manažera pro skokanské disciplíny Libora Stejskala se sleduje od loňska na Ještědu směr a rychlost větru. Výsledky mají pomoci určit ideální čas pro začátky večerních závodů. Loňské únorové měření sice dopadlo dobře, větru se organizátoři i tak obávají. "Bohužel pravidlo je takové, že nefouká vždy, pokud se žádné závody právě nekonají," poznamenala Nyčová. V areálu jsou tři měřicí přístroje - na nájezdu, na odrazové hraně a na bubnu. Měření bude pokračovat i letos.

Mistrovství se uskuteční v únoru 2009. Organizátoři předpokládají, že na něj přijede 500 sportovců, asi 10.000 dalších akreditovaných hostů a 330.000 diváků. Na šampionátu budou poprvé soutěžit ve skoku i ženy.

Reklama

Související témata: