Hlavní obsah

Běžci na lyžích si budou moci v SP měnit lyže

ANTERSELVA

Revoluční novinku přichystali představitelé Mezinárodní lyžařské federace (FIS) pro blížící se ročník Světového poháru. V běhu na lyžích a běžecké části severské kombinace si nově budou moci závodníci měnit lyže v průběhu závodu, pokud například zvolí špatné mazání.

Foto: archiv

Ilustrační foto

Článek

Novinku oznámili představitelé FIS na konferenci Forum Nordicum v italské Anterselvě. "Chceme to zkusit a uvidíme, jak sportovci téhle šance využijí. Budou tak moci zareagovat, když se dramaticky změní povětrnostní podmínky," řekl novinářům ředitel běžecké části FIS Jürg Capol.

V praxi by se měla výměna lyží týkat zřejmě jen maratonských běhů. Box s alternativním párem lyží bude třeba při tradičním padesátikilometrovém závodu v Oslu. V severské kombinaci bude revoluční novinka možná v klasickém závodě na 15 km, v němž by měla být výměna umožněna na konci 3,75 km dlouhého okruhu.

Střídání lyží se dosud praktikovalo pouze ve skiatlonu, kdy si v polovině závodníci měnili lyže na klasickou a volnou techniku.

FIS dále odsouhlasila zvýšení prémií skokanům, kteří si nově rozdělí v závodu Světového poháru 70 tisíc švýcarských franků místo dosavadních padesáti. Vítěz dostane 30 tisíc (přes půl milionu korun).

Reklama