Hlavní obsah

Srbsko - Itálie 3:2Srbské volejbalistky zdolaly Itálii a slaví první zlato z MS

Jokohama

Srbské volejbalistky jsou poprvé mistryněmi světa. V sobotním finále šampionátu v Jokohamě zdolaly Itálii 3:2 po setech 21:25, 25:14, 23:25, 25:19 a 15:12. Úřadující mistryně Evropy na cestě k titulu nezastavila ani nejvíce bodující hráčka turnaje Paola Egonuová, která se ve finále postarala o 33 italských bodů. Třetí místo obsadila Čína, která v utkání o bronz porazila Nizozemsko 3:0.

Článek

Trenér nových šampionek Zoran Terzič připomněl, že když tým v roce 2002 převzal, nacházelo se Srbsko ve světovém žebříčku někde okolo stého místa. "Pro nás to byl sen. Na minulých šampionátech jsme sledovali, jak dostávají zlato Rusky a Američanky, a jen jsme si představovali, jak krásné by bylo dokázat to taky," prohlásil.

Duel Srbska s Itálií byl prvním evropským finále po zavedení zápasů o titul v roce 1978. Do té doby se na MS hrálo systémem skupin, v němž zlato i stříbro vybojovaly evropské týmy jen dvakrát, v letech 1952 a 1956.

Utkání o titul bylo podle očekávání především soubojem hvězdných univerzálek Egonuové a Tijany Boškovičové. Teprve devatenáctiletá italská opora Egonuová se v pátečním semifinále proti Číně zaskvěla 45 body a stanovila nový rekord MS, tentokrát jich přidala 33, ale ani to Italkám k triumfu nestačilo.

Boškovičová ve finále zaznamenala 26 bodů, v útoku však měla vyšší úspěšnost. Po zápase převzala cenu pro nejužitečnější hráčku turnaje. "Byla to dlouhá cesta, ale došli jsme po ní k historickému úspěchu. Být MVP na mistrovství světa je velká pocta, ale nikdy bych toho nedosáhla bez pomoci týmu a trenérů. Do budoucna je to velká motivace," řekla jednadvacetiletá hráčka Eczacibasi Istanbul.

Volejbalistka s nigerijskými kořeny Egonuová byla po pátečním galapředstavení téměř neomylná i v úvodním finálovém setu, jenže Srbky pak přitlačily na podání a obrana měla při hlídání italské hvězdy rázem lehčí práci. Druhá sada skončila jasným srbským vítězstvím o 11 bodů.

V srbském týmu sice vedle Boškovičové vyrostla v útoku také Brankica Mihajlovičová, která hraje ligu právě v Japonsku, ale na druhé straně se Egonuová postupem času dokázala přizpůsobit horším nahrávkám i sevřeným srbským blokům. V koncovce třetího dějství to potvrdila chladnokrevně proměněným setbolem.

Srbky to ale nevyvedlo z míry, ve čtvrté sadě je nezastavila ani ztráta slibného vedení 8:2 a o zlatu musel rozhodnout tie-break. Ten na MS před 16 lety přinesl Italkám zlato, tentokrát ale skončil opačným výsledkem. Dvě poslední rozehry se změnily v dlouhý boj, obě však skončily srbskou radostí.

Úřadující mistryně Evropy Srbky hrály ve finále MS poprvé, jejich největším dosavadním úspěchem byl bronz z roku 2006. "Srbky hrály skvěle, vyrovnat se s jejich servisem a útokem pro nás bylo hodně obtížné. I my jsme hráli dobře, ale měli jsme výkyvy a bohužel jsme nedosáhli svého cíle," řekl italský kouč Davide Mazzanti.

Bronzové Číňanky získaly medaili na třetí vrcholné akci za sebou. Před dvěma lety ovládly olympijský turnaj v Riu de Janeiro, na minulém MS v roce 2014 skončily druhé. Další medaili ze světového turnaje přidaly po hladké výhře nad nizozemskými vicemistryněmi Evropy, které byly čtvrté i předloni na OH v Riu.

Nejvíce bodů si v utkání o bronz připsala Li Jing-jing. Osmnáctiletá univerzálka zakončila 20 čínských akcí, z toho čtyřikrát poslala na druhou stranu sítě nechytatelné podání. Číňanky jednoznačně kralovaly i na bloku (8:1).

MS volejbalistek v Jokohamě (Japonsko)
Finále:
Srbsko - Itálie 3:2 (-21, 14, -23, 19, 12)
Rozhodčí: Mokrý (SR), Rolfová (USA). Čas: 116 min.
Sestavy a body:
Srbsko: Boškovičová 26, Mihajlovičová 19, Veljkovičová 10, Rašičová 10, Ognjenovičová 8, Bušová 6, libero Popovičová - Stevanovičová. Trenér: Terzič.
Itálie: Egonuová 33, Bosettiová 14, Syllaová 10, Danesiová 9, Chirichellaová 3, Malinovová 2, libero De Gennarová - Cambiová. Trenér: Mazzanti.
O 3. místo:
Čína - Nizozemsko 3:0 (22, 19, 14)
Nejvíce bodů: Li Jing-jing 20, Jüan Sin-jüe a Kung Siang-jü po 11 - Slöetjesová 15, Buijsová 10.
Konečné pořadí MS
1. Srbsko
2. Itálie
3. Čína
4. Nizozemsko
5. USA
6. Japonsko
7. Brazílie
8. Rusko
9. Dominikánská republika
10. Turecko
11. Německo
12. Bulharsko
13. Thajsko
14. Portoriko
15. Ázerbájdžán
16. Mexiko
17. Korea
18. Kanada
19. Argentina
20. Keňa
21. Kamerun
22. Kuba
23. Trinidad a Tobago
24. Kazachstán

Reklama

Související témata: