Hlavní obsah

Míša a Míša. Blondýnky na pláži spojila touha po olympiádě

Karlovy Vary

Obě jsou blondýny, obě Míši. Jenže žádné chytlavé přezdívky se u beachvolejbalové dvojice Michala Kvapilová, Michaela Kubíčková zatím neujaly. „Hned na prvním tréninku nás trenér označil jako Míša jedna a Míša dvě. To jsem já,“ usmívá se mladší z páru Kubíčková.

Foto: Profimedia.cz

Beachvolejbalistky Michala Kvapilová (vpravo) s parťačkou Michaelou Kubíčkovou.

Článek

Osmadvacetiletá Kvapilová na kurtu náhle osiřela v půlce srpna. Kristýna Hoidarová Kolocová, s níž vloni slavila titul vicemistryň Evropy, se rozhodla po nevýrazné první části sezony ukončit kariéru. „Blížilo se mistrovství republiky a já hledala parťačku, s níž bych ho mohla odehrát, a hlavně pak podzimní turnaje Světové tour,“ vypráví Kvapilová.

A ozvala se o čtyři roky mladší Kubíčková. „Řekly jsme si, že mistrovství republiky bude testovacím turnajem a dopadlo nadmíru skvěle, tak jsme se rozhodly pokračovat,“ líčí.

Domácí šampionát ovládly a vydaly se na první dlouhé společné cesty. V Číně skončily 17. a pak na turnaji druhé nejvyšší kategorie 33., v Mexiku už si připsaly deváté místo.

„Hned na prvním turnaji jsme potrápily hodně dobré Číňanky, v Mexiku jsme hrály vyrovnaně se světovými jedničkami (Kanaďankám Wilkersonové a Bansleyové podlehly v tie-breaku), takže mi to přišlo hodně dobré,“ pochvalovala si Kvapilová, která se své nové parťačce snažila předávat zkušenosti nabyté po boku Kolocové.

„Je to zase jiná role. Chtěla jsem Míše poradit, ale zase ji nezahltit informacemi. Ona ví, jak hrát, jen třeba nemá tolik zkušeností s větrem,“ vypráví Kvapilová. „Vyladit souhru trvá někdy i roky. Ale důležitá je souhra osobností a tu máme s Míšou nastavenou hodně dobře. Vyříkáváme si věci hned od začátku, to nám pomáhá,“ kvituje.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

Americké úsměvy 💜🏐😄#MKduo #photoshoot #beachvolleyball #makelemonade

Příspěvek sdílený Michaela Kubíčková (@kubickovec),Lis 1, 2018 v 1:48 PDT

Její parťačka se na elitních turnajích zprvu rozkoukávala, beach byl pro ni dosud spíše doplňkem k šestkovému volejbalu. „V kadetském a juniorském věku jsem si zahrála i mistrovství Evropy, takže nějaké zkušenosti mám, ale zápasy proti dospělým mají úplně jinou úroveň a atmosféru,“ postřehla.

Ale na počáteční ostych ani nebyl prostor. „Už na tréninku jsem pochopila, že musíte hrát pořád na hraně rizika. Rozdíl je tak malý, že s nervózním výkonem nemáte šanci,“ viděla Kubíčková.

Plán svěřenkyň italského kouče Andrey Tomatise je ale dlouhodobější. „Míše jsem od začátku řekla, že by naše spolupráce měla vést k olympijské kvalifikaci a ona byla nadšená,“ říká Kvapilová. „Obrovská motivace,“ přikyvuje její spoluhráčka.

Reklama