Hlavní obsah

Poslední souboj plný emocí pro obě loučící se hvězdy. Welsch a Bartoň končili v objetí

Martin KézrSport.czPrávo

Poslední souboj. Příznačný název neslo pardubického exhibiční loučení dvou českých basketbalistů Jiřího Welsche a Luboše Bartoně. Hráči, kteří společně zazářili ještě ve věku teenagerů v roce 1999 při ME ve Francii, si to rozdali ve vzájemném zápase jimi sestavených týmů, který skončil spravedlivou remízou 79:79 a oba hlavní aktéři ho skončili v objetí plni emocí.

Rozlučka basketbalistů Jiřího Welsche a Luboše Bartoně Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Ještě předtím poděkovali svým rodinám a blízkým za podporu v průběhu kariéry a pozvali je na hřiště. „Jsem moc rád, že jsem mohl udělat basketbalovou tečku před zraky svých rodičů, manželky i tří našich dětí," říkal dojatý Bartoň. „Obrovský díky všem z mé rodiny, oběma svým ženám i dětem, tátovi a mámě. Pro mě to byla formální tečka za něčím, co skončilo už před rokem a byli u ní prakticky všichni, které jsem tu chtěl mít," připojil Welsch.

Užívali si to i pozvaní hosté, mezi nimiž byli někdejší spoluhráči obou loučících se českých hvězd z Lublaně, Malagy nebo Barcelony, ať už španělští mistři světa Jimenez a Rodriguez, slovinská esa Lakovič, Lorbek, Nachbar. Dorazili i další hráči se zkušeností z NBA jako Gruzínec Šengelja nebo současný nejlepší český basketbalista Tomáš Satoranský.

Foto: David Taneček, ČTK

Dvě legendy českého basketbalu Luboš Bartoň (vlevo) a Jiří Welsch (vpravo) při exhibici v rámci jejich rozlučky s kariérou.

„O něj jsme se nejvíc přetahovali, nakonec si Satyho ale rekrutoval Jirka, což jsem mu odpustil," vykládal Bartoň. Jako hosté odlišných prostředí předvedli slušné basketbalové dovednosti bývalý házenkář Filip Jícha a 55letý herec Ivan Trojan.

Bartoň trefil remízu osmou trojkou

Celý zápas provázela pohodová atmosféra, na palubovce se však nikdo nešetřil. Vyhrát chtěly pro svého loučícího se spoluhráče oba týmy. V poslední minutě se už zdálo, že Welschův výběr vyhraje, když se z brejku prosadil Šengelja a krátce poté proměnil Trojan i trestný hod. Snový závěr ale patřil Luboši Bartoňovi, který svou osmou trojkou vyrovnal na konečných 79:79.

„Scénář takhle výjimečného zápasu se nedá napsat, to by pak nebylo autentické," usmíval se Bartoň. „Odehrál jsem to celé na „falešku", protože jsem přes tři roky nehrál basket a vypadalo to i docela dobře. Vůbec si nepamatuji, kdy jsem dal naposledy 34 bodů a ten závěrečný koš byl opravdu krásnou tečkou," líčil 39letý děčínský rodák, pro nějž je největším úspěchem kariéry euroligový titul s Barcelonou a v současnosti vede českou reprezentaci do 18 let.

Foto: David Taneček, ČTK

Exhibiční basketbalové utkání v Pardubicích hrané jako rozlučka Luboše Bartoně (vlevo) a Jiřího Welsche (vpravo) s kariérou.

Z nedalekých Holic pocházející vrstevník Welsch byl s patnácti body také nejlepším střelcem a atmosféra Posledního souboje, při němž si zahrál i se starším bratrem Petrem, ho vyloženě nadchla. „Užil jsem si to basketbalově víc, než jsem čekal. Strašně mě těšilo zahrát si s lidmi, se kterými jsem toho tolik zažil. Výsledkově to dopadlo úplně skvěle," usmíval se Welsch, jenž byl historicky druhým českým zástupcem v NBA a nyní působí na ČBF jako manažer mládeže.

Pro oba oslavence byly připraveny i nebasketbalové úkoly jako třeba závod na šlapacích čtyřkolkách, na kterých dělali slalom mezi spoluhráči. Zvítězil Welsch, bavila se však celá hala včetně hráčů.

Exhibiční basketbalové utkání Poslední souboj - rozlučka Luboše Bartoně a Jiřího Welsche s kariérou:
Jiří Welsch Team - Luboš Bartoň Team 79:79 (23:21, 42:38, 60:60)
Nejvíce bodů: J. Welsch 15, Satoranský 14, Nečas a N'Dong oba 8 - Bartoň 34, Pumprla 17, Lorbek a Jícha po 7.
Jiří Welsch Team: Jiří Welsch, Tornike Šengelija, Carlos Jiménez, Berni Rodríguez, Boniface N'Dong, Boštjan Nachbar, Tomáš Satoranský, Petr Benda, Radek Nečas, Petr Czudek, Ivan Trojan, Petr Welsch.
Luboš Bartoň Team: Luboš Bartoň, Jaka Lakovič, Maurice Whitfield, Erazem Lorbek, Jakub Kudláček, Jakub Houška, Petr Janouch, Petr Treml, Nils Mittmann, Pavel Pumprla, Filip Jícha.

Reklama