Hlavní obsah

Čeští volejbalisté se dostali do lednové kvalifikace o olympiádu

Lucemburk

Čeští volejbalisté si na začátku ledna zahrají kvalifikační turnaj o účast na olympijských hrách. Díky výsledkům z mistrovství Evropy, na němž obsadili 13. místo, se dostali mezi osmičku týmů, které se utkají v Berlíně o jedinou letenku do Tokia.

Foto: Sport.cz

Čeští volejbalisté na ME v duelu s Černou Horou.

Článek

Spolu s domácím Německem se do olympijské kvalifikace dostalo sedm celků na základě evropského žebříčku. O tom, že jsou mezi nimi i Češi, informuje český svaz na svém webu. Svěřence Michala Nekoly tak od 5. do 10. ledna čekají tři zápasy se špičkovými soupeři, v případě postupu ze skupiny i více. Los zatím není znám.

Osmičku účastníků spolu s Němci a Čechy tvoří tři semifinalisté probíhajícího ME Srbové, Slovinci a Francouzi a také Belgie, Bulharsko a Nizozemsko. Jistou účast v olympijském turnaji už mají z Evropy Italové, Poláci a Rusové.

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Jan Hadrava (vpravo) se snaží prosadit proti srbskému bloku.

Účast na hrách je pro české celky takřka utopií. Mužský šestkový volejbal měl na OH zástupce naposledy v Moskvě v roce 1980, ženy nehrály pod pěti kruhy od Mnichova 1972.

České volejbalistky se zúčastnily v srpnu v Číně světové kvalifikace a v konkurenci Číny, Turecka a Německa obsadily bez bodu poslední místo. Protože pak chyběly na ME, do lednové kontinentální kvalifikace v Apeldoornu se nedostaly.

Reklama

Související témata: