Hlavní obsah

O 5. místo na basketbalovém ME se utkají Chorvaté s Němci

MADRID

Basketbalisté Chorvatska a Německa se na mistrovství Evropy v Španělsku utkají v neděli o páté místo. V zápasech poražených čtvrtfinalistů dnes Chorvaté zdolali Francii 86:69 a Němci po mnohem vyrovnanějším průběhu zvítězili nad Slovinskem 69:65.

Článek

Oba vítězné celky si zároveň uchovaly naději na účast na olympijských hrách. Dnešní výhry ve skupině o páté až osmé místo jim totiž zároveň zajistily účast na dodatečném kvalifikačním turnaji, který se uskuteční příští rok v červenci na dosud neznámém místě a v němž je místo pro čtyři evropské týmy. Na Francouze a Slovince zbyl jen boj o sedmé místo, přesto bude v sázce hodně, protože bude ve hře poslední místo v dodatečné olympijské kvalifikaci.

Chorvaté se dočkali prvního vítězství po čtyřech porážkách, kterým ale předcházelo senzační vítězství nad domácími Španěly. Francouzům nebyl nic platný výkon šampióna NBA Tonyho Parkera, který byl s 18 body nejlepším střelcem zápasu.

Naopak umění další hvězdy zámořské ligy Dirka Nowitzkého v německém dresu bylo proti Slovincům rozhodujícím jazýčkem na vahách. Nejužitečnější hráč NBA dal 28 bodů. Slovinci, kteří Němce porazili v osmifinálové skupině o 30 bodů, podobně jako ve čtvrtfinále proti Řecku nezvládli závěr. V pátek ztratili v poslední čtvrtině vedení o 16 bodů, dnes šli do čtvrté části s osmibodovým náskokem.

Výsledky - skupina o 5. - 8. místo:
Chorvatsko - Francie 86:69 (21:13, 47:31, 61:50), Německo - Slovinsko 69:65 (18:16, 32:31, 46:54).

Reklama