Hlavní obsah

České házenkářky dál povede úspěšný trenér Bašný

Trenér Jan Bašný povede ženskou házenkářskou reprezentaci až do roku 2024. Vedení svazu prodloužilo se sedmapadesátiletým koučem o další čtyři roky smlouvu, která měla původně vypršet letos. Svaz o tom informoval v tiskové zprávě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Jan Bašný zůstává u českých házenkářek.

Článek

Bašný působí na lavičce národního týmu od roku 2010 a od jeho příchodu udělaly házenkářky velký výkonnostní posun. Reprezentantky se pod jeho vedením zúčastnily tří ze čtyř mistrovství Evropy a dvakrát si zahrály na světovém šampionátu. V roce 2017 vybojovaly historické osmé místo.

"Upřímně si neumím představit vhodnějšího kandidáta na pozici hlavního trenéra reprezentačního družstva žen. Je důležité, že Jan Bašný tuto práci vykonává s velkým zaujetím, při nemalých ambicích, které klade na tým. Nelze také opomenout, jaké výsledky do této chvíle přineslo reprezentačnímu družstvu působení jeho a jeho realizačního týmu," uvedl předseda reprezentační komise žen a člen svazové exekutivy Libor Adámek.

Foto: Robert Grim/chf.cz

Trenéra českých házenkářek Jan Bašný během utkání.

"Vnímám to tak, že zástupci svazu vidí, že naše práce k něčemu je. Není to jen moje práce, ale práce celého realizačního týmu a všech hráček. Vidí, že naše výsledky nejsou špatné a daří se nám stále udržovat a snad i posouvat dál úroveň, kterou jsme si od roku 2010 vypracovali," řekl Bašný.

V současnosti má kouč s českým týmem dobře rozehranou kvalifikaci na mistrovství Evropy. "Naše ambice je dostávat se na šampionáty minimálně ve stejné četnosti jako doteď - tedy například na dva ze tří, tři z pěti šampionátů, to by bylo skvělé. A pokud se nám pak podaří na některém šampionátu překvapit a uhrát třeba to, co jsme uhráli v Německu, bylo by to velmi dobré," uvedl Bašný.

"Musíme si uvědomit, že během svého působení trenér Bašný de facto již podruhé úspěšně přebudovává základ družstva. Je prokazatelné, že má mimořádnou schopnost pro zabudování mladých hráček do reprezentačního družstva. Tým čeká další generační obměna, také proto je délka platnosti smlouvy až do roku 2024. K našim reálným možnostem z hlediska hráček působících v top evropských klubech - a těch je minimum - je reprezentace vesměs připravena kvalitně taktéž po taktické stránce," dodal Adámek.

Reklama