Hlavní obsah

Hvězda italské reprezentace se zapojila do boje s koronavirem. Třináct hodin denně zachraňuje pacienty

To je frajer! Italský reprezentant Maxime Mbanda se v boji proti pandemii koronaviru vydal do první linie. Sedmadvacetiletý ragbista se v nejpostiženějších oblastech na severu Itálie přihlásil jako dobrovolník k záchranným složkám a pomáhá jako řidič záchranky.

Foto: Sport.cz

Italský ragbista Maxime Mbanda nasadil ochranné prostředky a v nejpostiženější zemi světa vyrazil bojovat proti koronaviru. Zdroj: Instagram @maxime.mbanda

Článek

Mbanda hraje italskou ragbyovou ligu za tým Zebre Parma. Stejně jako tisícovky dalších sportovců teď kvůli pandemii koronaviru hrát a bavit diváky nemůže. Římský rodák se proto rozhodl zachraňovat životy a pomoct přetíženému zdravotnickému systému jako řidič záchranky.

„Když zrušili všechny zápasy, přemýšlel jsem, jak bych mohl pomoci zdravotnictví přesto, že s péčí o pacienty nemám žádné zkušenosti," nechal se slyšet reprezentant gli Azzurri. „Začal jsem před osmi dny a zatím jedu bez přestávky 12 až 13 hodin denně," dodal Mbanda.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

PAURA . La paura riesce ad azzerare ogni distinzione. La forza e la tenerezza nello stesso momento con le quali questa nonnina mi stringeva la mano mi ha fatto riflettere molto. Non siamo più bianchi, neri, gialli, cristiani, musulmani, ortodossi, gay, etero.. . Siamo tutti esseri umani e l’unica cosa alla quale pensiamo è mettere al riparo noi stessi, i nostri cari ed i nostri simili. È un periodo storico al quale molti di noi non sono abituati. Si è sempre parlato di guerre Mondiali, guerre in Siria, Iraq, Africa... . Ma questa volta il nemico é invisibile. In questi giorni sto imparando tanto. In fondo è normale avere paura, ma è il come si reagisce che differenzia il risultato. Solo se tutti seguiremo le direttive del Governo riusciremo a superare questo momento! 🇮🇹

Příspěvek sdílený Maxime Mbandà (@maxime.mbanda),Bře 21, 2020 v 9:57 PDT

„Jestli se bojím? Strach je normální. Existuje jen málo věcí, které by člověk mohl dělat bezpečně. Já pomáhám, aby si lidé, kteří bojují na frontě mohli alespoň půl hodiny nebo hodinu odpočinout. Pro ně je v tuto chvíli i hodina odpočinku zcela zásadní," objasnil ragbista svou motivaci agentuře AFP.

„Většinou převážím pozitivní pacienty z jedné nemocnice do druhé, pomáhám s nosítky nebo držím kyslík," popsal ragbista náplň své současné dobrovolnické práce. Pomáhat lidem má Mbanda zřejmě v genech. Podle britského serveru The Sun totiž jeho otec pracuje jako chirurg. I proto nový italský hrdina dobře chápe, že zdravotní systém v tuto chvíli potřebuje každou pomocnou ruku.

Itálie v počtech obětí nového typu koronaviru nedávno předstihla Čínu, odkud se nemoc Covid-19 začala začátkem roku šířit do celého světa. Čínskému viru v Itálii doposud podlehlo 6 820 pacientů. Téměř 70 000 lidí bylo v zemi pozitivně testováno.

Reklama

Související témata: