Hlavní obsah

Basketbalisté odstartovali kvalifikaci ME výhrou nad Bosnou

PARDUBICE

Českým basketbalovým reprezentantům se povedl vítězný vstup do kvalifikace mistrovství Evropy, které za rok uspořádá Polsko. Svěřenci kouče Michala Ježdíka ve středu v Pardubicích porazili Bosnu a Hercegovinu 70:56 a získali sebevědomí před pokračováním kvalifikačních bojů.

Článek

Rozhodující trhák český tým předvedl v třetí čtvrtině, když výrazně zlepšil obranu a odskočil až do dvanáctibodového vedení, které už nepustil. Domácí mohlo mrzet jenom to, že neudrželi dvacetibodový náskok, který měli ještě dvě minuty před koncem. Ve vyrovnané skupině totiž může hrát roli každý bod.

V dalším utkání skupiny D dnes Izrael otočil nepříznivě se vyvíjející zápas s Velkou Británií a po prodloužení zvítězil 102:92. Právě v Londýně se čeští reprezentanti představí v sobotu při prvním výjezdu na soupeřovu palubovku. Ze čtyř kvalifikačních skupin na ME postoupí přímo jejich vítězové a tři týmy s nejlepší bilancí na druhých místech.

Češi tak v pardubické ČEZ Aréně v pravý čas ukončili sérii šesti porážek v posledních přípravných duelech. Jejich výkon byl sice občas křečovitý, ale stále působili mnohem týmovějším dojmem než Bosna, které dnes nezahráli podle představ klíčoví tahouni.

Ovšem ani klíčový hráč domácích Jiří Welsch nezahrál podle svých představ, jako by jej svazovala tíha zodpovědnosti v jeho téměř domovských Pardubicích. I když opora Málagy se v druhé polovině utkání rozehrála a důležitými body i nahrávkami přispěla ke zvyšování náskoku.

Nervozitu zlomili ve druhé polovině

Zápas byl vyrovnaný po celou první polovinu, v níž byla na českém celku patrná velká nervozita i jistá křečovitost, pramenící z nepříliš vydařené přípravy. Pro český výběr ale bylo důležité, že se v pravý čas uzdravil obrovitý pivot Ondřej Starosta, jenž při nástupu na palubovku zamezil bosenským hráčům cestu k lehkým bodům z těsné blízkosti koše, kterých český tým na začátku inkasoval několik.

Právě lepšící se obrana domácího celku byla klíčovým okamžikem při cestě za důležitým triumfem. Jakmile se zápas zlomil do druhé poloviny, Češi ovládli dění na palubovce. Podstatné navíc bylo, že nastavené tempo udrželi i hráči z lavičky, kteří přišli do hry místo unavených opor. Osmnáctiletý mladík Kudláček neztratil odvahu na rozehrávce, Nečas se blýskl několika koši a Kotas agresivním pojetím a povedenou smečí rozpumpoval pardubickou halu a také symbolický český nástup.

Bosenské hráče vývoj zlomil, obávaní střelci Bajramovič a Teletovič se postupně úplně vytratili pod tlakem dotěrné české obrany. Zatímco česká lavička zápasem žila až do konce a bouřlivě slavila každý koš, hosté jen zkoprněle sledovali pro ně nepříznivě se vyvíjející partii. Dvě minuty před koncem bylo jejich manko už hrozivé a narostlo na dvacet bodů, až v závěru debakl alespoň částečně zmírnili. Češi tak mohli litovat, že nezískali víc než čtrnáctibodový náskok.

Kvalifikace ME basketbalistů - skupina D
Česká republika - Bosna a Hercegovina 70:56 (16:14, 30:29, 50:40)
Nejvíce bodů: Benda 15, Sokolovský 13, Welsch 11, Nečas 10 - Teletovič 12, Jazvin 10. Rozhodčí: Bachaňski (Pol.), Schmidt (Něm.), Bodnár (Maď.). Fauly: 16:18. Trestné hody: 17/13 - 25/16. Trojky: 3:2. Diváci: 3800.
Izrael - Velká Británie 102:92 po prodl. (19:25, 42:47, 69:67, 85:85)
Nejvíce bodů: Tapiro 27, Elijahu 24, Green 13, Halperin 10 - Deng 30, Freeland 14, Hart 12, Leven 11.

Reklama