Hlavní obsah

Fotbalový Eden uvidí historické finále ragbyové ligy

Petr SkálaSport.cz

Velký den českého ragby je tady. Sobotní finále KB Extraligy mezi Tatrou Smíchov a Říčany je v mnoha směrech historické. Poprvé se odehraje na jediný zápas a nový mistr bude korunován již na podzim. Ragbisté si však především pronajali nejatraktivnější možné prostředí, zrekonstruovaný fotbalový stadión v Edenu. Bitvu dvou domácích vládců by tam mělo sledovat kolem pěti tisíc diváků.

Článek

Dva dny poté, co fotbalisté Slavie a Aston Villy vyprodali Eden, zazní na nejmodernějším domácím stadiónu národní hymna v podání Oldřicha Kříže, sólisty Státní opery. Aktéry úvodního ceremoniálu ovšem nebudou brankáři, stopeři a záložníci, nýbrž rojníci, rváčci či útokové spojky. Vedení českého ragby v čele s bývalým eurokomisařem Pavlem Teličkou udělalo zásadní krok pro popularizaci svého sportu.

Zatímco bitva pod umělým osvětlením bude pro české ragby raritou, složení finálové dvojice je tradiční. Tatra Smíchov a Říčany se v novém tisíciletí utkaly o titul již čtyřikrát s vyrovnanou bilancí 2:2. Pražané vyhráli titul loni, Středočeši předloni. To jen stupňuje napětí očekávaného duelu.

V pikantní situaci bude kouč Říčan Antonín Brabec. Ještě na jaře hrál jako třetí trenér za Tatru, v létě však přijal nabídku z Říčan. Také za ně už čtyřikrát v závěru zápasu nastoupil. Jako hráč ovšem kmenově stále patří Tatře, a tak podle smlouvy proti ní nastoupit nesmí. „Ve finále budu jen jako trenér,“ potvrzuje Brabec.

Také soupeř, který je papírovým favoritem utkání, se může pochlubit hrajícími trenéry. Tatru koučují útočník Filip Vacek a rojník Jan Oswald. „Má to své výhody i nevýhody,“ přiznává Vacek.

Finále začne v 17 hodin a celé parádě budou předcházet exhibiční zápasy ragbyových mrňat a žen.

Reklama

Související témata: