Hlavní obsah

Slovenští házenkáři při premiéře na MS vybojovali postup

Slovenští házenkáři postoupili při svém premiérové účasti na mistrovství světa do čtvrtfinálové fáze. Na závěr základní části ve čtvrtek v rozhodujícím utkání zvítězili nad Rumunskem 28:23 a obsadí nejhůře dvanácté místo.

Článek

V dalších zápasech se Slováci utkají s Chorvatskem, Švédskem a Koreou, která senzačně vyřadila mistry světa z roku 2005 a bronzové olympijské medailisty z Pekingu Španěly. Do čtvrtfinálové skupiny si svěřenci trenéra Zoltána Heistera přenesou bod za remízu s Maďarskem.

Podle slovenského kouče bylo klíčem k úspěchu, že navzdory zranění nastoupil v brance Richard Štochl. "I když měl bolesti, zápas dochytal. Jeho přítomnost na palubovce znamenala jistotu a velkou podporu pro ostatní," řekl Heister na adresu čtyřnásobného slovenského Házenkáře roku.

Korejští reprezentanti zvítězili nad Španělskem poprvé v historii a díky výhře 24:23 zabrali třetí místo ve skupině B. Španělům se v závěru za stavu 22:24 šest minut nepovedlo skórovat, než v poslední minutě pouze snížili na jednobrankový rozdíl. "Tohle je naše největší vítězství, zapíše se do historie," rozplýval se trenér Tae-Sup Čche.

Překvapivě nepostoupili ani Rusové, kterým stačilo remizovat s Makedonií, ale prohráli 30:36. Třinácti góly se v dresu vítězů blýskl Kiril Lazarov, jenž si upevnil s 53 brankami z pěti utkání pozici nejlepšího střelce turnaje.

Mistrovství světa v házené mužů:
Skupina A (Osijek):
Argentina - Austrálie 36:16 (15:8), Slovensko - Rumunsko 28:23 (12:13), Francie - Maďarsko 27:22 (13:8).

Reklama

Související témata: