Hlavní obsah

Satoranský je pošesté Basketbalistou roku a vyrovnal Welsche

Nejlepším českým basketbalistou sezony se potřetí za sebou a celkově pošesté v kariéře stal Tomáš Satoranský. Osmadvacetiletý rozehrávač Chicaga tak vyrovnal v počtu triumfů rekordmana Jiřího Welsche. Mezi ženami zvítězila také potřetí za sebou a celkově počtvrté Kateřina Elhotová z USK Praha. Ocenění převzali vítězové při slavnostním večeru na kolonádě v Mariánských Lázních.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Tomáš Satoranský je potřetí za sebou basketbalistou roku

Článek

Satoranský letošnímu ročníku ankety suverénně kraloval a poprvé v historii jej zařadili na první místo všichni hlasující z řad trenérů, hráčů, vedení federace ČBF a novinářů. Druhý skončil Jaromír Bohačík, který na této pozici nahradil oproti loňsku Jana Veselého z Fenerbahce Istanbul a posunul se o místo výš. Třetí skončil další hráč Nymburka a nový reprezentační kapitán Vojtěch Hruban.

"Je to super. Já jsem vždycky nadšený, když se tady spolu setkáme. Ještě teď v těch těžkých chvílích v tomto těžkém roce. Myslím si, po tom našem mistrovství světa to ukazuje, že basket jde nahoru, když se tady všichni setkáme v Mariánkách během našeho volna na přípravu. Jsem samozřejmě rád, že jsem vyhrál Basketbalistu roku, ale myslím si, že minulý rok byl hlavně o kolektivním úspěchu," řekl Satoranský, který je v Mariánských Lázních od pondělka na reprezentačním soustředění.

Po obnovení ankety po pětileté pauze v roce 2012 se v mužské kategorii dostali na trůn jen Veselý (2012, 2016 a 2017) a Satoranský, který kraloval také v letech 2013 až 2015. Čtyřicetiletý Welsch byl na trůnu v roce 2000 a v letech 2002 až 2006.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Mezi ženami v anketě Basketbalista roku zvítězila opora USK Praha Kateřina Elhotová.

Satoranský byl hlavním tahounem českého týmu loni v září na mistrovství světa v Číně, kde výběr trenéra Ronena Ginzburga dosáhl na historické šesté místo. Ve dvou zápasech byl i blízko toho, aby jako první hráč historie světových šampionátů dosáhl na triple double.

V NBA po přestupu z Washingtonu do Chicaga, s nímž podepsal loni v červenci tříletý kontrakt na 30 milionů dolarů, měl v nedohrané sezoně v 65 zápasech průměr 9,9 bodu, 5,4 asistence a 3,9 doskoku na zápas. Ve všech těchto statistikách si vytvořil ve své čtvrté sezoně v nejlepší lize světa maximum.

Anketa Basketbalista roku za klubovou sezonu 2019/20 a reprezentační sezonu 2019:
Nejlepší basketbalista:
1. Tomáš Satoranský (Chicago Bulls/NBA)
2. Jaromír Bohačík,
3. Vojtěch Hruban (oba Nymburk).
Nejlepší basketbalistka:
1. Kateřina Elhotová (USK Praha)
2. Julia Reisingerová (Valencie/Šp.)
3. Romana Hejdová (Landes/Fr.).
Nejlepší trenér profesionálního basketbalu:
Ronen Ginzburg (reprezentace mužů).
Nejlepší trenér mládeže:
Jan Čech.
Nejlepší mladý hráč:
Vít Krejčí (Zaragoza/Šp.).
Nejlepší mladá hráčka:
Eliška Hamzová (Žabiny Brno).
Nejlepší hráč 3x3:
Vladimír Sismilich.
Nejlepší hráčka 3x3:
Monika Satoranská.
Nejlepší mladý hráč 3x3:
Filip Staniszewski.
Nejlepší mladá hráčka 3x3:
Kateřina Galíčková.

Třicetiletá Kateřina Elhotová se nejlepší českou basketbalistkou stala i v roce 2016. V další sezoně vyhrála Alena Hanušová, což bylo v době, kdy Elhotová vynechala většinu sezony kvůli narození syna a vrátila se až na závěrečné zápasy.

"Mám radost, že se to vůbec zorganizovalo, protože to během posledních měsíců nebylo vůbec jasné. Událo se toho dost. Mám z toho umístění velkou radost, pro mě je to vždycky slavnostní záležitost. Dneska je to pro mě speciální, protože tady mám dnes své lidi a mám jich tady víc," potěšilo Elhotovou, že se mohla o dojmy podělit se svými blízkými.

Opora USK Praha byla druhou nejlepší střelkyní českého týmu s průměrem 13,3 bodu na zápas za Romanou Hejdovou (15,3) loni v červnu na mistrovství Evropy v Rize. V Evropské lize, kde pražský tým postoupil před přerušením sezony do čtvrtfinále, byla s 10,5 bodu na zápas nejlepší českou zástupkyní.

S čtyřmi triumfy v anketě vyrovnala Elhotová na druhém místě trio Helena Malotová-Jošková, Milena Jindrová a Anna Kozmanová. Rekordmankou je s pěti vítězstvími Eva Vítečková. Letošní pořadí žen okopírovalo loňské výsledky - druhá skončila Julia Reisingerová z Valencie, která o ME přišla kvůli zranění, a třetí Hejdová z francouzského Landes.

Elhotová by ráda vládla i nadále. "Abych byla upřímná, tak jsem byla dost neskromná a koukala jsem se na ty, kteří získali nejvíc ocenění po sobě, a doufám, že to není moje poslední. Je to podle mě úžasný úspěch," dodala.

Největšími talenty byli zvoleni Vít Krejčí ze Zaragozy a Eliška Hamzová ze Žabin Brno. Ocenění pro trenéra roku převzal stejně jako loni izraelský kouč českých reprezentantů Ginzburg. V kategorii nejlepších basketbalistů 3x3 zvítězili Vladimír Sismilich a Monika Satoranská, sestřenice současné největší české basketbalové hvězdy a aktuálně jediného tuzemského zástupce v NBA.

Reklama