Hlavní obsah

Kubíčková, Kvapilová - Birlovová, Ukolovová 2:0Český pár zahájil mistrovství Evropy na písku v Jurmale vítězně. Uspěly i Hermannová se Slukovou

Praha
Aktualizováno

Obě české dvojice zahájily beachvolejbalové mistrovství Evropy v lotyšské Jurmale dvousetovými výhrami. Roli jasných favoritek splnily Barbora Hermannová a Markéta Nausch Sluková proti mladičké domácí dvojici Anete Namikeová, Varvara Brailková, které v neděli získaly v Brně evropský titul do 20 let. Uspěly i Michaela Kubíčková s Michalou Kvapilovou.

Foto: Sport.cz

Michaela Kubíčková s Michalou Kvapilovou mohly slavit vítězství

Článek

Spolufavoritky turnaje Hermannová se Slukovou mohou v Jurmale zkompletovat medailovou sbírku. Stříbro a bronz už mají, o loňské ME v Moskvě kvůli zranění Slukové přišly. Na úvod je prověřily domácí juniorky, které se nezalekly a v obou setech dosáhly 16 bodů.

"Holky jsou šikovné mládí, ale zápas jsme si pohlídaly a byl v naší režii. Možná byly trochu unavené nebo trochu vyjukané. My jsme dobře podávaly a udržely si náskok. Je fajn, že máme zajištěný postup ze skupiny," uvedla Sluková v nahrávce pro média.

Ve středu se Češky poměří v boji o osmifinále naopak se zkušenými třicátnicemi Martou Menegattiovou a Viktorií Orsiovou z Itálie. "Je to výborný soupeř, bude to padesát na padesát. Ale zamakáme, bylo by dobré mít o zápas míň. Uvidíme, co podmínky, zítra by se mělo rozfoukat a ve čtvrtek by měla teplota spadnout třeba o 10 stupňů," dodala Sluková.

Kubíčková s Kvapilovou v lázeňském městě na pobřeží Baltského moře, kde Kvapilová před třemi lety vybojovala evropské stříbro s Kristýnou Hoidarovou Kolocovou, porazily ruskou dvojici Jekatěrina Birlovová, Jevgenija Ukolovová 21:12 a 25:23.

Kubíčková s Kvapilovou obhajují na ME čtvrtfinálovou účast. Rusky v první sadě porazily výrazným rozdílem devíti bodů, ve druhé po velké bitvě potřebovaly šest mečbolů. "Bylo skvělé si zahrát po delší době na opravdové pláži a v mezinárodní konkurenci. Trochu tady fouká vítr, čehož jsme využily zvlášť v prvním setu. Hraje se nám dobře," uvedla pro ČTK Kvapilová.

O vítězství ve skupině B, a tím i postup rovnou do osmifinále, budou osmnácté nasazené Češky hrát ve středu proti německé legendě Lauře Ludwigové, jež útočí na páté zlato, ale před turnajem ji sužovaly bolavá záda. Její spoluhráčkou je Margareta Kozuchová.

Letos je pro beachvolejbalisty mistrovství Evropy vrcholem sezony, neboť pandemie koronaviru je připravila o elitní turnaje Světového okruhu. Tribuny v Jurmale nejsou zcela prázdné, ale počet diváků je kvůli hrozbě šíření koronaviru značně omezen. Druhé a třetí týmy z osmi skupin budou hrát první kolo play off.

Ve středu zahájí ME muži, nejlepší česká mužská dvojice Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem se kvůli zranění prvního z nich odhlásila.

ME v plážovém volejbalu v Jurmale:
Ženy:
Skupina B:
Kubíčková, Kvapilová (18-ČR) - Birlovová, Ukolovová (15-Rus.) 2:0 (12, 23)
Kozuchová, Ludwigová (2-Něm.) - Ozolinová, Skrastinová (31-Lot.) 2:0 (7, 16).
Skupina F:
Menegattiová, Orsiová (11-It.) - Jupiterová, Chamereauová (22-Fr.) 2:0 (18, 23),
Hermannová, Nausch Sluková (6-ČR) - Namikeová, Brailková (27-Lot.) 2:0 (16, 16)

Reklama