Hlavní obsah

Basketbalistky Brna zdolaly v EL polský Gorzów až po prodloužení

BRNO

Basketbalistky Frisco Sika Brno porazily v osmém kole Evropské ligy ve skupině D v domácí hale Rosnička polský Gorzów 71:64 po prodloužení a připsaly si druhé vítězství. O úspěch ale musely svěřenkyně Jana Bobrovského v nervózním duelu plném nepřesností tvrdě bojovat. O vítězství v normálním hracím čase připravila domácí basketbalistky přesnou tříbodovou střelou Skobelská, která osm vteřin před koncem vyrovnala na 58:58.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Frida Eldebrinková z Brna (vlevo) se snaží obejít Samanthu Richardsovou z Gorzówa.

Článek

Brňankám padla poslední teoretická naděje na postup už před zápasem, neboť o hodinu dříve Naděžda Orenburg porazila Bourges 66:64. Jediná hodně krkolomná možnost k postupu do play off totiž vedla přes tří porážky Orenburgu.

Začátek zápasu nenabídl hrstce skalních diváků zrovna pohledný basketbal. České mistryně se viditelně trápily, nešla jim kombinace, koncovka byla hodně nepřesná. V týmu Gorzówa zase v úvodu zářila pouze Žurovská, jejíž přesná ruka zajistila hostujícím basketbalistkám sedmibodový náskok.

Tápání Brna ukončil až tříbodový koš Halvarssonové, která se snažila probudit z herní letargie i spoluhráčky. Brňankám se podařilo vyrovnat na 7:7 a v závěru úvodní čtvrtiny získaly poprvé těsný náskok 12:11. Střelecká úspěšnost obou celků nepřesáhla 30 procent.

Náznak výkonnostního vzestupu domácích basketbalistek neměl dlouhého trvání. Hned v úvodu druhé čtvrtiny našla střeleckou mušku Američanka Greenová, která šňůrou osmi bodů otočila průběh zápasu. V poločase ale prohrávaly hráčky Frisca po třech bodech Kašpárkové těsně před přestávkou už pouze 25:27.

"Už si dokážu vysvětlit, jak naše hráčky poznamenaly předcházející prohry. V první půlhodině to vypadalo jako boj o holý život. Neviděl jsem z naší strany tak slabý výkon. V žádném zápase. V útoku si hráčky vůbec nevěřily. Střelkyně Eldebrinková nedala za poločas bod," uvedl trenér Bobrovský.

Fordová získala dvacet míčů

Ke střelkyni Halvarssonové se přidala v brněnském týmu po změně stran ještě Fordová, která si vedla velmi úspěšně i v doskakování a získala 20 míčů. Ostatní hráčky zvýšily bojovnost. V závěrečné čtvrtině získaly domácí basketbalistky pětibodový náskok, o který ale po zbytečných taktických chybách opět přišly.

"V závěru normální hrací doby jsme nechaly zbytečně polský tým vyrovnat. Strhla nás hodně bojovnost a neuvědomily jsme si, že by nám k vítězství stačilo soupeřky jednou faulovat," popsala nervózní závěr Alena Hanušová. Až v prodloužení vzaly brněnské hráčky vývoj zápasu plně do svých rukou.

"Dlouho jsem neviděl, aby naše hráčky přehodily v jasné pozici koš. Utkání se lámalo a my jsme nedali tři trestné hody za sebou. V závěru vedeme o tři body a necháme soupeřky trojkou vyrovnat. Jsem rád, že jsme vyhráli. Ale byl to hodně upracovaný úspěch," dodal Bobrovský.

Polský kouč Dariusz Maciejewski viděl příčinu prohry v příliš pasivním projevu svých svěřenkyň v závěru utkání. "Zápas byl z mého pohledu hodně smutný. Věřil jsem po celou dobu, že vyhrajeme. Utkání jsme si prohráli sami, protože jsme hráli špatně v podkošovém prostoru. Jen Fordová doskočila dvacet míčů a dělala si, co chtěla. Drželi jsme vyrovnanou partii, prohráli jsme výrazně jen v podkošových soubojích," posteskl si Maciejewski.

Evropská liga basketbalistek, 8. kolo skupiny D:
Frisco Sika Brno - Gorzów 71:64 po prodloužení (12:11, 25:27, 39:44, 58:58)
Nejvíce bodů: Fordová 20, Halvarssonová 16. Eldebrinková 10, Stehlíková 9 - Žurowská 17, Skobelová a Piekarská po 13, Greenová 12. Rozhodčí: Kokainis (Lot.), Inciová (Tur.), Vovk (Chorv.). Trestné hody: 21/15 - 20/15. Fauly: 24:18. Trojky: 2:3. Diváci: 500.
Orenburg - Bourges 66:64.
Tabulka:
1. Bourges853529:52113
2. Schio752508:44712
3. Valencie752505:45412
4. Orenburg844558:55512
5. Gorzów826518:56110
6. Brno826500:58010

Reklama

Související témata: