Hlavní obsah

Smlouvu v Děčíně jsem prodloužil i kvůli reprezentaci, říká kouč Budínský

Josef PešoutSport.czPrávo

Na prvním místě tabulky Mattoni NBL stráví přelom roku basketbalisté Děčína. Vydrží na špici nejméně do dalšího pokračování soutěže, které je po současné ligové přestávce na pořadu až 8. ledna. Trenér severočeského celku Pavel Budínský tak může být s účinkováním svých svěřenců spokojen. A v rozhovoru pro Sport.cz. navíc prozradil, co ho vedlo k tomu, že v Děčíně prodloužil smlouvu až do června roku 2013.

Foto: Josef Pešout, Právo

Trenér basketbalistů Děčína Pavel Budínský.

Článek

Jaký je pro vás pohled na průběžnou ligovou tabulku?

Vzhledem ke konkurenci v soutěži je první místo pro nás dobrou vizitkou. Prohráli jsme jen dvakrát s Prostějovem a jednou v Novém Jičíně. K tomu jsme přidali jedenáct vítězství. V létě se vrátil nestárnoucí a zkušený Sanders, ale dali jsme prostor i mladším hráčům. Kostra týmu je několik let stabilní: Jakub Houška, Pavel Houška, Soukup a v podstatě už i Alič. Družstvo má výbornou pracovní morálku, mezilidské vztahy jsou fantastické. Kluci se dokážou navzájem podržet, hrajeme se zaujetím, což tým zdobí, a to se mi líbí.

Čekal jste, že si povedete takhle úspěšně?

Musím zdůraznit, že nynější postavení v tabulce je výsledkem několikaměsíční práce. Jak říkám, tým má svoji tvář a s celkovým obrazem můžeme být spokojeni. Ale nemá cenu situaci přeceňovat. Uvidíme, co s námi udělá vánoční a novoroční přestávka. Zkusíme pokračovat v nastoupeném trendu, nasazení a intenzitě.

Kam směřují děčínské cíle?

Dostat se po základní části do horní skupiny prvních pěti celků, abychom si vybudovali dobrou pozici pro play-off. Novinkou je, že Nymburk se připojí teprve v průběhu sezóny. A bude jasným ligovým favoritem. Svůj kredit mají i Prostějov, Nový Jičín a Pardubice. Obstát v tomto měřítku bude hodně těžké.

Co vás vedlo k prodloužení trenérské smlouvy s děčínským klubem?

Zájem ze strany Děčína, který byl konkrétní. Nenastal žádný problém, protože děčínský basketbal je pro mě srdeční záležitostí. Nejdůležitější na tom je, že klub mi nebrání v působení u české mužské reprezentace. I tahle práce je pro mě stěžejní a potřebují k ní podporu. Skloubit obě role není jednoduché, ale Děčín se chová profesionálně. Národní tým mi přinesl spoustu věcí, které se snažím aplikovat i na klubové úrovni.

V Děčíně trénujete od roku 2004. A nebývá zvykem, aby kouč vydržel na jednom místě řadu let...

Myslím, že to není na závadu. Delší působení na jedné lavičce beru spíš jako výhodu.

Zahraničí vás neláká?

Nemám momentálně potřebu jít do ciziny. Pokud chci mít klid pro národní tým, dává mi ho působení v Děčíně.

Reklama

Související témata: