Hlavní obsah

Basketbalisté na vozíku z Brna zkusí prorazit v Evropském poháru

BRNO

Basketbalisté na vozíku Hobitu Brno se pokusí využít domácího prostředí k postupu ze základního kola Evropského poháru do finálové skupiny. Turnaj se uskuteční od pátku do neděle v Brně za účasti nizozemského celku Pro Build Lions, Mnichova, týmu Sanski Most z Bosny a francouzského Villefranche Meyzieu.

Článek

Hraje se systémem každý s každým a postup si zajistí dva týmy. Souběžně se konají další turnaje základních skupin EP v devíti evropských městech.

"Naše postupové vyhlídky v měření s mnohem kvalitnějšími týmy na profesionální bázi ale nejsou příliš reálné," uvedl na dnešní tiskové konferenci trenér Hobitu Zdeněk Škaroupka. "Pokud bychom skončili třetí, tak budu maximálně spokojen. Nechali bychom za sebou dva soupeře. Základní skupiny této soutěže pořádáme už od roku 1996 a dosud nikdy jsme nepostoupili," dodal.

Jedinou neznámou bude pro Brňany nizozemský tým Lions. Mnichov je na třetím místě v domácí lize, která patří mezi tři nejkvalitnější v Evropě. Týmy z Bosny mají ve svých řadách válečné veterány a každoročně přijíždějí ve zcela novém složení. Také francouzský celek se podle slov brněnského kouče řadí mezi favority. "V turnaji nás posílí Zbyněk Sýkora a střelec Lukáš Hartig, kteří hostují v rakouském Salcburku," poznamenal Škaroupka.

V týmu Hobitu nastoupí i bývalý motocyklový závodník Lukáš Šembera, který po havárii ochrnul na polovinu těla. Do basketbalu se Šembera zakousl a poctivě trénuje. "Už se na hřišti nemotám. Zrychlil jsem se, protihráči jsou zatím ale zatím rychlejší. A také mi chybí větší fyzická kondice," přiznal Šembera.

Jeho nevýhodou je subtilní postava a menší vozík. "Často se stává, že i když má zabrzděná kola, tak jej stokilový pivot soupeře při bránění odtlačí i s vozíkem pod koš. I když není zatím Lukáš v základní pětce, tak je platným hráčem," zhodnotil basketbalové výkony bývalého závodníka kouč Škaroupka.

Hobit Brno startuje v rakouské lize, neboť v Česku zůstal jediným týmem. Basketbalisté na vozíku z Prahy a Frýdku-Místku, kteří dříve startovali v nejvyšší soutěži, už sportují pouze rekreačně.

Reklama